Razpisna komisija je preostale tri prijavljene projekte zavrnila. Vlogi Univerze v Mariboru in Strelskega centra Gaj nista izpolnjevali razpisnih pogojev, vloga Javnega Zavoda za šport Mestne občine Koper pa ni dosegala predpisanih točk v sklopu prednostnih meril, so zapisali na šolskem ministrstvu.

Ministrstvo je razpis, ki ga delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, objavilo 2. julija. Namen razpisa je po navedbah ministrstva sofinanciranje investicij v javno športno rekreacijsko infrastrukturo ter sofinanciranje objektov državnega oz. regionalnega značaja z neposrednim vplivom na razvoj turizma.

Do predpisanega roka (23. julij) so na ministrstvo prispele štiri prijave, od katerih je razpisna komisija tri zavrnila. Projektu Stožice pa je minister za šolstvo in šport Igor Lukšič odobril sofinanciranje projekta v skupni višini 9.386.149 evrov.

Zaradi omenjenega razpisa so sicer poslanci SDS in SNS zoper šolskega ministra Igorja Lukšiča v četrtek vložili interpelacijo. Lukšičevo razrešitev so predlagali zaradi suma prirejanja pogojev javnega razpisa, da ustrezajo le enemu prijavitelju, zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in suma zlorabe šolskega ministrstva za prikrojevanje pogojev razpisa ter zaradi "ustvarjanja neenakosti pred zakonom", je v četrtek pojasnil poslanec SDS Andrej Vizjak.

Minister Lukšič je v odzivu dejal, da interpelacija ni utemeljena na dejstvih, njeno besedilo pa "ni vredno slovenskega parlamentarizma". Osnovni razlog zanjo je po njegovem ta, da SDS nima več idej, kaj početi v političnem prostoru. Po njegovem interpelacija ni osnovana na dejstvih, izpeljave v njej pa "so bolj neka sumničenja kot pa neka konsistentna utemeljitev" prvih treh zapisanih točk.

Lukšič bo sicer tudi po glasovanju o interpelaciji najverjetneje ostal na položaju, saj ga podpirajo v večini parlamentarnih strank.

Luka Juri: Projekt koprskega stadiona ni dobil niti ficka

Poslanec Luka Juri (SD) pa se je na razpis odzval s poslanskim vprašanjem ministru Lukšiču. Kot je zapisal, je rezultat izbora projekta "za mnoge od nas razočaranje". Poudaril je zlasti dejstvo, da projekt koprskega stadiona ni dobil niti "ficka".

Juri meni, da je koprski projekt kakovosten, za njihovo občino potreben ter še, da bi si projekt zagotovo zaslužil del razpisanega denarja. Zato se "pri tako radikalni odločitvi ne more izogniti občutku, da so bili ostali prijavitelji krivično izločeni".

Ministra poslanec zato sprašuje, kateri organ ministrstva je določil razpisne kriterije tako, da so na koncu omogočili izbor le enega projekta in zakaj ni bila predvidena možnost, da se delno financira tudi prijavljene projekte, ki niso dosegli ustreznega števila točk. Poslanca zanima še, koliko denarja sta v obliki sofinanciranja od ministrstva za šolstvo prejela nova nogometni in atletski stadion, ki se gradita na Bonifiki v Kopru, in koliko je dobil projekt v Stožicah.

Vprašanje, in sicer predsedniku vlade Borutu Pahorju, postavlja tudi poslanec SLS Franc Pukšič. Po njegovih navedbah je ministrstvo namreč zavajalo druge slovenske občine, ko jih je obvestilo, da javnega razpisa za sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo letos ne bo, potem pa je "kmalu zatem razpis vseeno objavilo in sredstva namenilo le enemu prijavitelju, torej očitno tistemu, kateremu je razpis pravzaprav bil namenjen". Pahorja Pukšič tako sprašuje, kako bo ukrepal, da bo vlada tudi drugim slovenskim občinam zagotovila sofinanciranje športno-rekreacijske infrastrukture še v letošnjem letu.