AAG je komisiji maja posredovala domnevno ponarejeno dokumentacijo in zahtevala prekinitev vseh postopkov v zvezi z gradnjo obeh terminalov, ki jih načrtuje Italija v Tržaškem zalivu. Kot je razvidno iz odgovora komisije, nameravajo v fazi pogajanj med Slovenijo in Italijo zamrzniti vse s tem povezane preiskave, ki bi po mnenju komisije lahko ogrozile "pogovore, ki potekajo med državama članicama".

Glede domnevno ponarejenih tehničnih podatkov za terminal v Žavljah komisija dodaja, da ni pristojna za obravnavo kaznivih dejanj, in da naj se v organizaciji zato obrnejo na "ustrezne nacionalne organe".

Odgovor po mnenju predsednika AAG Vojka Bernarda pomeni, da daje komisija "prednost političnim dogovorom med državami pred varnostjo ljudi in narave". AAG pričakuje, da bo komisija pritožbo odmrznila in ji dala prednost "pred političnimi spletkami med vladama Slovenije in Italije", ki sta po mnenju nevladne organizacije v preteklosti že dokazali, da "jima je v prvi vrsti dobiček, šele potem zaščita državljanov". Če njihova pritožba ne bo obravnavana, bodo po Bernardovih napovedih zahtevali odstop evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika.