Na evropskem prvenstvu lahko tekmuje vsaka prijavljena štafeta, zato niso potrebne norme. Ko v Sloveniji ni norme, tudi ni forme, kar smo se prepričali vsakokrat na velikih prvenstvih, tudi v drugih, predvsem zimskih športih.

Solidno je nastopila najstarejša štafeta, 4x100 metrov za ženske (tekla je v postavi Tina Murn, Sabina Veit, Kristina Žumer in Merlene Ottey), ki je unovčila povprečno starost 33 let ter dosegla soliden čas 44,30 (finale je bilo oddaljeno štiri desetinke). Štafeta, ki je prvi skupni trening opravila dva dni pred odhodom na prvenstvo, je dosegla maksimum. "Lahko smo zelo zadovoljne, saj smo predajale dobro in dosegle dober čas. Štiri desetinke na tekmi nismo imele rezerve. Imele smo jih na treningu, saj smo premalo časa vadile skupaj. Slovenska štafeta ima prihodnost, a moramo tudi šprinterke dosegati čase okoli 11,4, ne pa 11,6 ali 11,7. Kar zadeva mene, sem motivirana, da v nadaljnji karieri dosežem še kakšno individualno normo za veliko tekmovanje, z veseljem pa bom nastopala tudi v štafeti," je strnila vtise Merlene Ottey, najbolj zasedena atletinja z intervjuji na EP.

Najbolj je razočarala moška štafeta 4x100 metrov, ki ni prišla do cilja, saj Boštjan Fridrih in Gregor Kokalovič nista predala štafete. Napaka edine štafete, ki je v tej sezoni precej trenirala in imela pred EP tri nastope. Tudi če do napake ne bi prišlo, bi Slovenija končala pri repu nastopajočih, saj sta bila konkurenčna je Jan Žumer in Matic Osovnikar, v nadaljevanju pa je ritem padel.

Najbolj spodbuden je bil nastop moške štafete 4x400 metrov. Mladi fantje (Uroš Jovanovič je star 19 let, Erik Vončina 20, Sebastijan Jagarinec 22 in Marko Macuh 23) so izjemni prijatelji. Veliko se družijo, imeli pa so celo enake frizure (z napisom SLO in številko predaje). Čas 3:08,95 (za finale je zadostoval čas 3:05,32) bo lahko v prihodnosti precej boljši. Sploh zato, ker bodo od prihodnje sezone naprej v Ljubljani, kamor Vončina in Jovanovič prihajata na študij, trenirali trije izmed četverice. "Imamo še veliko rezerv. Napredujemo iz teka v tek. Nastop v štafeti nam pomeni izjemni motiv," pravi Sebastijan Jagarinec.

Nastop ženske štafete 4x400 metrov (Anja Puc, Liona Rebernik, Daša Bajec in Urška Klemen) pa sodi v kategorijo turizma. Slovenska štafeta je za predzadnjo reprezentanco v svoji kvalifikacijski skupini zaostala za 10 sekund (čas 3:41,72). Po njihovih besedah so šele v zadnjem hipu zvedele, da bodo sploh odpotovale, in sicer teden dni pred odhodom. Takšne realnosti se na velikih prvenstvih ne kaže. Liona Rebernik je imela pester tekmovalni program, saj je v Barcelono pripotovala s svetovnega mladinskega prvenstva v Kanadi. Daša Bajec, ki se bo 22. avgusta omožila, hodi v Kopru v službo, Anja Puc je v zadnjem času več tekmuje na 800 metrov.