69držav članic Organizacije združenih narodov je doslej priznalo neodvisnost Kosova. O legalnosti razglasitve samostojnosti kosovske države je razpravljalo tudi haaško meddržavno sodišče in nekoliko presenetljivo nedvoumno ugotovilo, da je bila odcepitev povsem legalna in skladna z mednarodnim pravom, tako da Kosovo pričakuje nov val priznanj od tistih držav, ki so doslej s tem omahovale.

18,2milijona oziroma 907.757 škatlic cigaret so v lanskem letu zasegli slovenski cariniki. Tudi letošnja bera ni slaba, saj je v rokah carinskih organov končalo 2,086.500 oziroma 104.325 škatlic cigaret. Carina in policija sta sicer v minulih dneh razkrinkali večjo kriminalno združbo tihotapcev tobačnih izdelkov, ki so ponaredke blagovnih znamk cigaret iz Bosne in Hercegovine tihotapili v države Evropske unije in s tem početjem zelo dobro zaslužili. Med malopridneži se je znašel tudi carinik ljubljanskega carinskega urada, ki je zasežene cigarete prodajal nazaj kriminalcem, namesto da bi poskrbel za njihovo uničenje.

550ljudi bo ostalo brez dela v slovenjgraškem podjetju Prevent Global, potem ko je vodstvo družbe napovedalo stečaj nekdaj uspešnega podjetja. Predlog za uvedbo stečajnega postopka bo uprava podala v prihodnjih dneh, zaradi stečaja pa je ogroženih še okoli 2000 delovnih mest v drugih podjetjih.

13ministrov in ministric za gospodarstvo je v devetih demokratičnih slovenskih vladah doslej opravljalo ministrsko funkcijo. Aktualna ministrica Darja Radić je šele druga ženska na čelu tega resorja, zato pa je bila njena predhodnica rekorderka po številu ministrovanj. Tea Petrin je ministrski stolček zasedla kar trikrat, po dvakrat so ministrstvo za gospodarstvo vodili Maks Tajnikar, Metod Dragonja in Matej Lahovnik, enkrat pa so bili na ta položaj imenovani še Jože Mencinger, Jože Zagožen in Andrej Vizjak.

0,1centa cenejša je odslej vožnja z litrom najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina, za katerega je po novem treba odšteti 1,216 evra. Razlog za simbolično pocenitev tiči v rasti vrednosti evrske valute, ki je izničila dvig cen pogonskih goriv na mednarodnih trgih. Ker je vlada spet zvišala trošarine, se pocenitev v denarnicah ne bo kaj prida poznala, bentijo pa lahko lastniki vozil z dizelskimi motorji. Zaradi višjih trošarin je namreč liter dizelskega goriva odslej dražji za 0,2 centa in stane 1,164 evra.