Največja osmoljenka je bila Sabina Veit, ki je tek na 200 m končala na 17. mestu (23,78), o zadnjem polfinalnem mestu najboljše šestnajsterice pa so odločale tisočinke fotofiniša, saj je isti čas kot Veitova dosegla Irka Niamh Whelan (23,78) in se kot 16. prebila v večerni nastop. Marina Tomič je izpadla v teku na 100 m ovire z 18. časom (13,28) in je polfinale zgrešila za pet stotink, na 21. mestu je nastop v suvanju krogle končal Oplotničan Miran Vodovnik (18,41 m), na 24. pa svoj prvi članski nastop na velikem tekmovanju Tina Jureš v teku na 200 m (24,41).

Tridesetletni Buč iz Mislinje se je prvič na članskem tekmovanju uvrstil v finale s svojim najboljšim izidom sezone. Ves čas je z lahkoto sledil ritmu tekmecev in imel v finišu dovolj moči, da se je v drugi skupini s petim mestom po času zagotovil finale. Prva četverica se je vanj uvrstila neposredno.

"Tekel sem po načrtu, ki sem si ga zadal. Najprej sem bil bolj zadaj, potem pa, ko je bil poleg mene Francoz Mahiedine Mekhissi Benabbad (najhitrejši v kvalifikacijah, op. STA), sem se ga skušal čim bolj 'držati'. Tekel se z lahkoto tudi nekaj metrov za njim, kar sem čutil, da mi to ne bo predstavljalo ovir za dober finiš. Ko se je odločalo na predzadnji vodni oviri, pa sem si rekel, da se dobro počutim in da moram biti z najboljšimi ter se boriti za finale. Sedaj imam dva dni počitka pred finalom in pričakujem boljše vzdušje na stadionu. Vesel sem svojega dosežka in v finalu bom lahko tekel še bolj sproščeno, saj nimam kaj izgubiti," je bil zadovoljen Buč.

Zelo razočarana je bila Veitova, ki je ob močnem protivetru (-2,6) v prvi skupini zasedla peto mesto; prve tri so se v nadaljevanje uvrstile po mestih, Whelanova na četrtem mestu pa z istim dosežkom kot Veitova po mestih. Veitova je nato dolgo čakala na razplet in šele po zadnji skupini, v kateri je tekla Jureševa, so Veitovo prehiteli še dve tekmovalki, tako da je za las dokončno izpadla iz polfinala. "Pri mojem teku je pihala burja v prsi, ne veter. V prvih 100 m sem še dokaj dobro tekla, v zadnjih 50 m pa me je 'pobralo'. Preveč sem se 'zakrčila' in v tekem položaju ni mogoče teči hitreje," je bila razočarana Veitova.

Tomičeva je polfinale zgrešila za pet stotink, za svojim najboljšim izidom sezone je zaostala za dve stotinki, za osebnim rekordom (13,19) pa za devet stotink. Slovenska predstavnica na visokih ovirah je zelo borbeno tekla v drugi skupini in je potem čakala vse do zadnje skupine, če bi se ji morebiti posrečilo priti v finale po času, saj ni mogla računati na eno izmed prvih treh mest v drugi skupini.

"Bolj me je utrudilo gledanje preostalih dveh skupin kot sam nastop. Tek je bil kljub temu, da sem izpadla, eden mojih najboljših letos. Res je sicer, da sem 13,25 sicer že tekla, vendar v boljših razmerah, kot tokrat. Pet stotink hitreje bi morala teči, da bi si priborila polfinale, kar sem si sicer zelo želela. Vendar nisem razočarana. Do konca EP bom dokončala terapije zaradi poškodbe. Vnelo se mi je narastišče gluteusa v ponedeljek po zelo dobrem treningu na glavnem stadionu. V torek sem imela težave že s tem, da bi stopila na nogo. S pomočjo naše zdravniške ekipe pa sem vendarle lahko nastopila," je pojasnila Tomičeva.

Vodovnik je imel zaradi poškodbe roke letošnjo sezono daleč najslabšo v zadnjih letih, niti enkrat ni presegel 20 m in tudi na EP ni mogel pokazati kaj več. Z enim samim veljavnim poskusom je ostal je pod 19 metri (18,41), za finale pa je bilo potrebno zgolj 19,51 m. "Želel sem si vsaj, da bi na EP dosegel en 'normalen' met. Žal pa je poškodba storila svoje in vplivala tako na mojo tehniko kot tudi na samozavest. Dal sem vse od sebe. Upam, da bom povem pozdravil poškodbo in pred naslednjo sezono nemoteno treniral. Pozimi bom nastopal le iz polnega treninga, če mi bo šlo, drugače pa bom dvoransko sezono povem izpustil in se pripravljal na svetovno prvenstvo na prostem," je dejal Vodovnik.

Prvič na velikem tekmovanju je nastopila 23-letna Jureševa: "S tekom sem zadovoljna, čeprav je pihal močan veter v prsi in mi pobral kar nekaj moči. Upala sem na boljši rezultat, vendar je to le moja prva velika članska tekma in sem zadovoljna."

Slovenske barve bo v eni izmed 11 finalih odločitev dneva bo zastopala Tina Šutej; nekdanja mladinska svetovna podprvakinja (2006) v skoku s palico bo tekmovanje začela ob 18.30.