"Na tekmi sem dala vse od sebe, vendar ni šlo. Ko sem obula šprinterice, je noga takoj otekla. Iz meta v met je bilo slabše. Enostavno mi ta tekma ni bila usojena. Škoda, poškodba je bila enostavno prehuda," je solze zadrževala Ratejeva, ko je po tekmi pokazala zelo otečen desni gleženj, ki je bil mestoma že modrikast.

"Po tretji seriji me je poklical trener Andrej Hajnšek in me vprašal, kako me boli. Dejal je, da manjka le zaključek, ker z desno nogo ne delam tako, kot bi morala. Najbolj se je to poznalo pri izmetu, ko nisem upala pospešiti in sem se izmikala bolečini. Meti so zato krajši in sem zelo razočarana. Zadnje tri mete sem šla na vse ali nič, peti pa mi je uspel in sem dobro pospešila, vendar me je vrglo naprej in sem z obema rokama pristala za oznako za prestop. Žalostna in razočarana sem. Pričakovala sem, da se bosta za odličje borili Špotakova in Obergföllova ter da bom tudi sama med njima. Vendar se žal ni zgodilo," je zmajevala z glavo Ratejeva.

Slovenka rekorderka, ki je tekmovanje začela, je bila po prvi seriji s 60,08 m šele sedma, po dveh zaporednih prestopih pa je izgubila še eno mesto. Tudi v četrti seriji ni bistveno popravila svojega dosežka (60,71 m), v peti pa je znova prestopila in bila tedaj že na osmem mestu. Na voljo je imela le še en met, s katerim pa ni presegla 61 m (60,99 m) in je ostala daleč od boja za odličja.

Pred EP je zadnjič tekmovala 18. julija na slovenskem prvenstvu v Velenju, kjer je bila najboljša s 64,06 m. "Nastopila sem tako, kot bo potrebno nastopiti v kvalifikacijah na EP. V Barceloni bom morala v treh serijah priti do daljave za finale. To mi je tokat uspelo in sem zelo zadovoljna. Manj pa s tem, da sem dobila žulja na nogah, ker sem dobila nove šprinterice. Upam, da se bom kmalu pozdravila," je Ratejeva, ne da bi slutila, tedaj že napovedale težave na EP.

Dan pred kvalifikacijsko tekmo 27. avgusta v Barceloni je ob 11. uri poklicala zdravnika Jureta Šorlija, ker je zaradi žulja dobila infekcijo in ji je otekel desni gleženj. Kljub temu, da ni mogla tekmovati na vso moč, pa je že v prvem metu prišla v finale (61,92 m).