Stepan ugovarja postopku prisilne poravnave med drugim zato, ker je Info TV Factor banki kot upniku zagotovil privilegiran položaj. Gre za posojilo, ki ga je Info TV najel pri Factor banki konec marca v višini sto tisoč evrov, zavaroval pa ga je z bodočimi terjatvami do družbe Mobitel, o čemer smo v Dnevniku že poročali. Mobitel je marca letos z Info TV sklenil pogodbo o oglaševanju do konca letošnjega leta v skupni vrednosti 138.000 evrov. Terjatve do Mobitela je Info TV oziroma v njegovem imenu Vodušek zastavil le deset dni po tem, ko je z Mobitelom podpisal pogodbo. "Factor banka je od pogodbe odstopila, s čimer smo upravitelja seznanili," je zdaj pojasnil Vodušek in ugovor upravitelja proti vodenju postopka prisilne poravnave označil za "skropucalo".

Upravitelj sodišču še pojasnjuje, da tekoča mesečna izguba iz poslovanja Info TV bistveno presega načrtovano izgubo iz poslovanja po načrtu finančne reorganizacije, s čimer se zmanjšuje vrednost premoženja Info TV. Po načrtu naj bi letos načrtovana izguba znašala nekaj več kot 382.000 evrov, dejansko pa je že do konca junija izguba dosegla več kot 407.000 evrov. "Poslujemo nad načrtom finančne reorganizacije, poslujemo pozitivno," odgovarja Vodušek. Upravitelj sicer ugotavlja, da je verjetnost, da bodo upniki v postopku prisilne poravnave ugodneje poplačani kot v postopku stečaja, nižja od 50 odstotkov, nižja od 50 odstotkov je tudi verjetnost, da bo Info TV kratkoročno in dolgoročno plačilno sposoben. "Upravitelj nam je s tem sporočilom naredil katastrofalno škodo, zato mora odgovarjati," je dejal Vodušek in dodal, da gre za prvi Stepanov primer po insolventni zakonodaji, zato bodo predlagali njegovo zamenjavo, "ne da se uči na Info TV".

Upravitelj sodniku med drugim še sporoča, da je Vodušek na istem naslovu kot je Info TV ustanovil novo družbo z imenom Novi Info TV, obe družbi pa delujeta na področju medijev in komunikacij. "Novo podjetje, ki sem ga ustanovil, nima nobene povezave z Info TV. Podjetje je bilo ustanovljeno za nove projekte, ki jih načrtujem," je sredi julija, ko smo v Dnevniku poročali o ustanovitvi podjetja Novi Info TV, ustanovitev družbe obrazložil Vodušek.

katja.svensek@dnevnik.si