Tretji dan evropskega prvenstva v atletiki na barcelonskem olimpijskem hribu Montjuic – tretja slovenska uvrstitev v finale. Podvig je dosegla skakalka v troskoku Snežana Rodić, ki kot predhodnici, metalka kopja Martina Ratej in skakalka ob palici Tina Šutej, ni imela nobenih težav v kvalifikacijah. Ljubljančanka je kvalifikacijsko normo (14,20 m) brez težav preskočila že v prvem skoku (14,47) ter dosegla odličen osebni rekord. Potrdila je, da ji olimpijski štadion zelo ustreza, saj je ta mesec na njem že zmagala na močnem mitingu, ko je preskočila 14,32 m.

Rodićeva je imela odlične razmere, saj ji je pihal veter v hrbet s hitrostjo +1,5 m/s. »Kot si verjetno predstavljate, je na koncu vedno vse videti lepše, kot se dogaja v realnem svetu. Ponoči sem spala slabo, saj sem imela precejšnjo tremo. Ko sem prišla na štadion in pri ogrevanju začutila 'prave' noge, je bilo precej lažje. Začela sem verjeti vase, psihološko pa mi je veliko pomagal Djoko (trener Srdjan Djordjevič – op. p.), ki mi je vlil še zadnjo količino samozavesti. Kot sem že omenila, sem v Barceloni opravila enega najboljših treningov v karieri, tudi na ogrevanju pred tekmo sem trikrat brez doskoka pristala pri 14 m. Torej sem imela vse potrebne atribute za dosego dobrega rezultata, očitno pa je zapihal še pravi veter,« je bila kot vedno zgovorna Snežana Rodić.

»Potem sem razmišljala le o tem, da moram zadeti odskočno desko. Kam sem točno pridrvela pri odskoku, ne vem, a dejstvo je, da me je poneslo zelo daleč. Celo do osebnega rekorda. Kot ste se lahko prepričali, so odlično pripravljene tudi tekmice, saj kvalifikacijske norme padajo po tekočem traku (preskočilo jih je devet atletinj, za finale pa je zadostovala daljava 14,07 m – op. p.). Kakšen bo moj cilj v finalu? Šest skokov, se pravi uvrstitev med najboljšo osmerico. Če pa se mi ponudi priložnost še za kakšno boljšo uvrstitev, jo bom z veseljem zagrabila,« je pripovedovala svetlolaska.

Podobno kot druge tekmovalke si bo Rodićeva danes vzela čas za počitek, kar je v Barceloni dodobra izkoristila, ko si ga je lahko privoščila brez »večnega klopka«, hčerkice Lare. V nadaljevanju je pohvalila reprezentančno vzdušje: »Vzdušje je odlično. Smo ekipa, ki skupaj diha. Veliko jih je prišlo na štadion navijat zame in tudi sama si bom zvečer z največjim veseljem ogledala finalni nastop Martine Ratej v metu kopja.«

Prepričljivo najdaljšo daljavo kvalifikacij je dosegla Rusinja Nadežda Alekina – a v zadnjem poskusu, ko ji je v hrbet pihal »orkan« z močjo +3,7 m/s. Dlje kot slovenska skakalka so skočile le Slovakinja Dana Veldakova (14,59 m), Ukrajinka Olga Saladuha (14,49 m) ter Romunka Adelina Gavrila (14,48 m).