Kvalifikacije so potrdile znana dejstva. Najbolj impresivni sta bili svetovna rekorderka Čehinja Barbora Špotakova, ki je po mnenju trenerja Andreja Hajnška vrgla povsem na polno, zato naj večjih rezerv ne bi imela, in Nemka Christina Obergfoell. Obe sta v prvem poskusu kopje vrgli čez 65 metrov. Tretjo daljavo (62,52) je dosegla nevarna Rusinja Marija Abakumova, četrto pa Martina Ratej (61,92).

Kako ste po prespani noči podoživeli kvalifikacijski nastop?

Moj cilj je bil, da v prvem metu vržem kvalifikacijsko normo, in to sem dosegla brez velikih težav. Občutek je dober. Za zdaj gre po načrtu. Bala sem se, da ne bom na koncu naredila izmeta, a se je vse končalo v najlepšem redu.

Lahko opišite občutke, ki ste jih imeli, ko je dan pred tekmo prišlo do infekcije gležnja?

Ključnega pomena je bilo, da sem nemudoma poklicala reprezentančnega zdravnika (Jure Šorli - op. p.), ki mi je takoj predpisal antibiotike. Ko so se začele težave, je bil to zame pravi šok. Najpomembneje je, da sem ves čas verjela vase. Vso noč s ponedeljka na torek smo hladili gleženj. Delovalo je brezupno, nič ni popuščalo. Do popoldneva je končno prijel antibiotik in ustavil oteklino. Zdaj je treba gledati naprej. Po kvalifikacijah se mi je noga znova močno vnela in upam, da bo do finala spet vse v najlepšem redu. Želim si, da bi metala kopje z lahkoto, saj bom le tako lahko zares konkurenčna.

Finalni cilj?

Ostaja enak. To je kolajna. Sem v najboljši življenjski formi. V finalu bom morala v vsakem primeru pozabiti na bolečino ter izvesti tehnično pravilne mete. Želim si daljav prek 60 metrov. Mislim, da sem sposobna dodati še kakšen meter kvalifikacijski daljavi. Pripravljena bom na vse. Z vsakim metom bom skušala izboljšati rezultat, zelo pomemben pa bo prvi met, s katerim vliješ tekmicam strah v kosti.

Ste se kaj pogovarjali s tekmicami?

S Špotakovo sva debatirali pred tekmo in po njej. Rekla mi je, da je tudi ona poškodovana, šlo naj bi za komolec, ter da si je želela na vsak način že v prvem metu vreči kvalifikacijsko normo, kar ji je tudi uspelo. Nekoliko je z daljavo presenetila Christina Obergfoell, a je znano, da precej niha v daljavah. Je pa jasno, da je v Barcelono prišla odlično pripravljena.

Spremlja vas avtobus bučnih navijačev, ki so po tekmi zadovoljno odhajali z Montjuica in napovedovali vašo kolajno. Predstavljajo dodatno spodbudo?

Zelo mi pomagajo in me držijo pokonci. Poln avtobus je prispel na dan tekme. Občutki so krasni.