Mariborčan Jagarinec je v polfinalu teka na 400 m v prvi skupini zasedel šesto mesto (46,13) in se kljub osebnemu rekordu po pričakovanju ni uvrstil v finale. Njegov cilj je bil polfinalni tek, v katerem je dosegel skupno 16. čas. Osovnikar je v polfinalu teka na 100 metrov v tretji skupini zasedel peto mesto (10,51) ter skupno 18. čas in ne bo nastopil v finalu te discipline, ki je na programu ob 21.45. V prvem krogu teka na 100 m je nastop končala Kranjčanka Tina Murn s 24. izidom (11,70).

Šutejeva, nekdanja mladinska svetovna podprvakinja (2006), je izjemno dobro tekmovala in vse višine, 4,05, 4,15, 4,25 in 4,35 metra, skočila v prvih poskusih ter ji na višini 4,40 m potem sploh ni bilo potrebno več skakati. "Na papirju je bilo videti vse gladko, vendar pa ni bilo tako. Zgodba je drugačna, imela sem preveč treme. Posebej zato, ker sem bila zelo živčna in mi na ogrevanju ni šlo nič od rok. Potem pa mi je steklo in bi tudi 4,40 skočila, če bi bilo potrebno. Zelo sem zadovoljna s svojo predstavo. V finalu bo drugačna zgodba in bom skakala bolj sproščeno in bom skušala popraviti ali se vsaj čim bolj približati svojemu slovenskemu rekordu (5,50 m)," se je smejalo Šutejevi, ki študira v ZDA.

Na 4,35 m je ostalo v igri za finale dvanajsterice vsega 17 tekmovalk, poleg Šutejeve pa je le še Britanka Kate Dennison vse višine dotlej zmogla v prvih skokih. Britanka je podrla letvico na 4,40 m, na tej višini pa sta začeli Rusinja Svetlana Feofanova, nekdanja svetovna rekorderka, in Nemka Silke Spiegelburg, ki sta letvici preskočili v prvih skokih, poleg teh dveh tekmovalk in Šutejeve pa je bila brez neuspešnega skoka le še Čehinja Jirina Ptačnikova.

Tekmovalke so imele veliko težav zaradi močnih bočnih sunkov vetra, ki jim je vstran potiskal palico in jim zato zmedel ritem zaleta. "Šutejeva je izjemno dobro tekla v zaletu, posebej v primerjavi z drugimi tekmovalkami. Tudi na 4,35 m je izkoristila pravi trenutek in startala takoj, ko je pihalo manj. Odlično je nastopila v kvalifikacijah, bolje skorajda ne bi mogla," je Šutejevo pohvalil njen trener Slavko Černe.

Dvaindvajsetletni Jagarinec je izpolnil svoje zastavljene cilje z osebnim rekordom in nastopom v polfinalu. V finale sta vodili prvi dve mesti v vsaki od treh skupin ter še dva najhitrejša časa. Na koncu je to pomenilo, da je bilo potrebno za osmerico po času teči 45,24 sekunde, kar je skoraj sekundo hitreje od Jagarinčevega osebnega rekorda in dobri dve desetinki hitreje od slovenskega rekorda (45,43), ki ga je Matija Šestak tekel 23. avgusta 1999, ko je bil v polfinalu na svetovnem prvenstvu v Sevilli.

"Uspel mi je tek ki sem ga obljubljal, saj sem postavil osebni rekord. S tekom sem zelo zadovoljen. Tekel sem odlično in sem tudi s tehniko zadovoljen. Gotovo pa je še kakšna malenkost, ki bi jo lahko popravil. To me čaka v nadaljevanju kariere, nastop na EP pa je lep obet za štafeto 4 X 400 m, ki je mlada, vendar pa bi se lahko potegovali za čas okrog 4:05, 4:06," je povedal Jagarinec.

Osovnikar, finalist svetovnega prvenstva v Osaki (2007), je imel deveti čas torkovih kvalifikacij prvega kroga na tekmi, na kateri je branil bron, ki ga je osvojil pred štirimi leti v Göteborgu. Od izida sezone, tega je tekel prav v prvem krogu (10,36), pa je bil nato v polfinalu zelo oddaljen. "Zelo sem si želel finala, vendar na to nisem gledal kot na breme. Zaradi dobrega včerajšnjega nastopa sem se ves dan veselil današnjega teka. Toda start je bil veliko slabši, kot v prvem krogu, pa tudi drugi del mi ni uspel. Imel sem premajhno maksimalno hitrost, ker sem tekel preveč na silo," je bil s svojo slabo predstavo nezadovoljen Osovnikar.

Murnova je zelo dobro začela tek na 100 m, bila prvih 60 m v ospredju, potem pa se ni mogla več vmešati v bolj za napredovanje v polfinale, čeprav je na koncu tekla najhitreje letos. "Že vso sezono imam težave s poškodbo leve stegenske mišice. Manjka mi veliko treninga. Zadovoljna sem, ker sem dosegla najboljši izid sezone. Na velikih tekmah vedno bolje startam, kot doma, tudi tokrat je bilo tako. Naredila sem to, kar znam in sem ta čas sposobna. Po štafetnem teku na EP bom zaključila sezono in šla na dopust. Letos me čaka še pravosodni izpit, zato bo atletika odšla na drugi tir. Mislim pa, da bom nato zbrala še nekaj volje, da bom nadaljevala s športno kariero, toda največ do olimpijskih iger v Londonu," je napovedala Murnova.