"Prevzem ne bo vplival na zaposlene v proizvodnji Gorenja v Sloveniji, saj proizvodnja Aska dopolnjuje izdelčno paleto pralno-pomivalnega programa, ki se v Velenju ne proizvaja," so zapisali. Ob tem so dodali, da bo uprava Gorenja podrobnosti prevzema, prevzeto družbo Asko in pričakovane sinergijske učinke javnosti predstavila 17. avgusta.

Gorenje s prevzemom Aske, katerega lastnik je bila doslej italijanska skupina Antonio Merloni Group, pridobiva nove trge, na katerih je bilo doslej manj prisotno (nordijske države), predvsem pa Severno Ameriko in Avstralijo. Hkrati Gorenje prevzema prestižno blagovno znamko Asko, ki bo prispevala predvsem k dopolnitvi pralno-pomivalnega programa, so navedli v družbi.

Asko je švedski proizvajalec in prodajalec velikih gospodinjskih aparatov. Njegova proizvodnja obsega pomivalne, pralne in sušilne stroje v Vari na Švedskem ter kuhalne aparate, pečice in likalne sisteme v Lahtiju na Finskem. Vodilna blagovna znamka Asko je pozicionirana v najvišjem tržnem segment, blagovna znamka Upo pa v srednjem. Asko ponuja tudi nišne polprofesionalne izdelke, ki predstavljajo področje z visokim potencialom rasti.