Sebastjan Jagarinec si bo zapomnil debi na evropskih prvenstvih. Na svojem prvem večjem članskem tekmovanju je po nastopu v mešani coni dolgo trepetal ter spremljal rezultate tekmecev, v upanju, da se bo v današnji polfinale uvrstil po času. Razplet je bil dramatičen in - zanj sanjski. 22-letni Mariborčan je med najboljših 24 napredoval kot zadnji izmed četverice po času.

"Ni kaj, imel sem srečo," se je nasmehnil, potem ko si je 15 minut po telesu zlival vodo, saj je bilo zelo soparno. "Toda začelo se je s smolo. Na štartu se mi je blok dvignil. Prve tri korake sem šel zelo počasi. Moral sem praktično z mesta ponovno štartati. Tako sem zanesljivo izgubil tri ali štiri desetinke. V nadaljevanju sem tekel dobro. Toda v ciljni ravnini se je poznalo, da sem na začetku izgubil preveč moči. Tako sem zapravil možnost, da bi se neposredno uvrstil v polfinale," je nadaljeval eden največjih slovenskih atletskih upov.

Jagarinec je v svoji kvalifikacijski skupini zasedel peto mesto, štirje pa so se v polfinale uvrstili neposredno. Izkazalo se je, da je bil v drugi najmočnejši skupini, saj je v nadaljevanju eden od polfinalistov tekel celo nad 47 sekundami, kar je rezultat, ki ne sodi v takšen rang tekmovanj.

Atlet mariborskih Poljan je z uvrstitvijo v polfinale izpolnil medijska pričakovanja, lastnih pa s časom 46,75 (22. čas kvalifikacij) še zdaleč ne. "Strinjam se, da ta čas za finale še nisem konkurenčen. Se bom pa skušal v polfinalu približati osebnemu rekordu (46,19, op. p) ali ga celo izboljšati. Upam, da smole na štartu ne bo. Sedaj imam vse pogoje, da grem sproščeno na štart," je sklenil Jagarinec.

Opoldansko sonce na olimpijskem štadionu ni služilo Nini Kolarič. Za uvrstitev v veliki finale bi morala krepko preseči najboljšo letošnjo znamko (652 cm), ki jo je postavila na istem štadionu pred 14 dnevi. Skakalkam je pihal močan veter v hrbet, odlične razmere pa je imela Ptujčanka predvsem v prvem skoku, ko je z vetrom + 3,1 m/s prestopila. Po koncu se ji je močno kolcalo po tem skoku, saj jo je poneslo zelo daleč, blizu rezultata 663 cm, ki je zadoščal za uvrstitev med najboljšo dvanajsterico. V drugem skoku je Kolaričeva dosegla najboljši rezultat (643 cm), v tretjem pa je skočila 639 cm. V kvalifikacijah skoka v daljino je bila najdaljša Ljudmila Kolhanova (687 cm), kvalifikacijsko normo (680 cm) pa je preskočila le še Portugalka Naida Gomes. V finale pa se denimo ni uvrstila sijajna Rusinja Tatjana Kotova, ki je Nino Kolarič preskočila za vsega pet centimetrov.

"Na evropskem prvenstvu sem pričakovala boljši nastop. Najmanj najboljši dosežek v sezoni, a se ni izšlo. Škoda, da sem najprej prestopila. V nadaljevanju nisem več našla zaleta, ki bi mi omogočal daljše skoke. Razočarana? Malo sem," je pojasnila Nina Kolarič, ki je izmed 25 tekmovalk zasedla 20. mesto, ter nadaljevala: "Skok v daljino je v tej sezoni izjemno močan. To kažejo tudi rezultati kvalifikacij. Odločala je dnevna forma in ta pri meni ni bila najboljša."

Sicer se je včeraj marsikateremu poznavalcu slovenske atletike kolcalo po Primožu Kozmusu, saj so bile kvalifikacije meta kladiva že prvi dan tekmovanja. Najdaljši so bili stari znanci Brežičana - Slovak Libor Charfreitag (edini je presegel kvalifikacijsko normo 77 m), Madžar Krisztian Pars in Poljak Szymon Ziolkowski, ki pa v tej sezoni mečejo daleč pod 80 metri.

Omenimo, da se je Matic Osovnikar uvrstil v polfinale teka na 100 metrov z devetim časom kvalifikacij (10,36), Gregor Kokalovič je končal svoj nastop z 10,68, osmešil pa se je skakalec v višino Rožle Prezelj, ki je zmogel le 215 cm.