"Špilerjeva bo še eno leto mladinka. Gotovo bo izpolnila normo za olimpijske igre leta 2012 v Londonu, vendar bo šele čez štiri, pet let zrela za svetovni vrh. Rezerve ima še na veh področjih. Treninge ima še vedno le petkrat na teden, povečati pa jih bo morala na 12 do 13 tedensko. Dvigniti bo morala osnovno mišično maso do 10 kilogramov, splošno in specialno moč pa za 100 odstotkov. Tehniko ima že sedaj solidno, vendar se bo z razvojem moči ta spreminjala in razvijala," je pojasnil Kevo, ki je bil tokrat tudi v vlogi vodje slovenske ekipe. Ta je na MSP osvojila še dve peti mesti; v finale sta se uvrstili tudi Maja Bratkič (Gorica) v troskoku in Sara Berčan (Mass) s skoku s palico.

Osemnajstletna Špilerjeva in Kozmus pa imata poleg trenerja vsaj še eno skupno točko. Lani, 10. septembra, je mednarodno ligo Atletske zveze Slovenije (AZS) za veliko nagrado Vzajemne med atleti dobil Kozmus, najboljši že od prve izvedbe VN, med vsemi atletinjami pa je bila prva Špilerjeva. Kozmus je nato tekmovalnemu kladivu nenadejano pomahal v slovo in predčasno končala športno pot, na kateri pa se je začela vzpenjati Špilerjeva. Medtem ko Kozmus v mladinskih konkurencah ni posegal po najvišjih mestih, saj je kladivo začel metati šele kot 15-letnik, in je v polnem sijaju zablestel med člani, pa Špilerjeva premaguje vrstnice tudi na mladinskem svetovnem odru.

Leta 2009 je na 6. SP za mlajše mladince v Bressanoneju v Italiji osvojila naslov prvakinje in v Mariboru 28. julija lani postavila tudi članski slovenski rekord (66,18 m). Pred tem je člansko mejo prestavila v Velenju 6. junija 2008 (64,90 m), leto pred tem pa je bila bronasta na SP za mlajše mladince v Ostravi na Slovaškem (55,97 m). Najslabša je bila leta 2008 na Poljskem, ker pa je na SP za starejše mladinke kljub temu osvojila četrto mesto.

Vse te dosežke je 1,85 m visoka metalka nadgradila v Monctonu, kjer je zaostala le za Britanko Sophie Hitchon (66,01 m). Brežičanka pa je imela zlato v rokah z metom in pol naskoka še tik pred koncem tekmovanja, ki ga je Hitchonova zaključila s 66,01 m in v svojem zadnjem metu potisnila slovensko rekorderko na drugo mesto. Špilerjeva je bila kljub temu vesela: "Osvojila sem srebro in dokazala, da sem dobra tekmovalka. Lahko bi sicer vrgla prek 66 m, vendar sem tudi z doseženim zelo zadovoljna in me sedaj čakajo zaslužene počitnice."