Jagarinec je bil v drugi skupini prvega kroga peti in se je kot četrti, zadnji po času, uvrstil v polfinale, ki bo v sredo ob 19. uri. "Načrt sem popolnoma izpolnil. V polfinale sem se uvrstil na svoji največji tekmi doslej. Živčen pa kljub čakanju do zadnjega teka nisem bil in sem pričakoval, da se bom kljub smoli na startu prebil v polfinale," je povedal Jagarinec.

Svoj prvi članski nastop na velikem tekmovanju je začel zelo z veliko smole, saj mu je dvignilo startne bloke in je namesto da bi, kot običajno, eksplodiral, je na začetku stekel skorajda z mesta. Počasi pa je pridobival na času, vendar v cilju skupine za 19 stotink zaostal za četrtim mestom, ki bi ga neposredno vodilo v polfinale. Ker je bila v prvi skupini šesterica hitrejša od slovenskega predstavnika, je bil že tedaj na tretjem mestu tekmovalcev po času. V preostalih treh skupinah ga je po času prehitel le en atlet in Jagarinec je s tem izpolnil cilj, ki si ga je zadal pred odhodom v Katalonijo.

"Žal sem imel smolo na startu in začel sem skorajda z mesta. Zato sem izgubil najmanj tri, štiri desetinke sekunde. Sam tek nato ni bil slab, tekel sem v dobrem ritmu, vendar sem na začetku izgubil preveč moči. Če ne bi imel smole, bi si že po mestih v moji skupini zagotovil polfinale. Za finale še nisem konkurenčen. V svojem drugem teku bom šel na dober rezultat. Želim se približati ali izboljšati svoj osebni rekord," je napovedal Jagarinec.

Kolaričeva se je želela uvrstiti v finale, za kar je bilo potrebno skočiti 6,62 m, kar je le tri centimetre manj od avtomatične kvalifikacijske dolžine 6,65 m. Slednje je uspelo kar desetim atletinjam, še dve pa sta se dodatno uvrstili med najboljšo dvanajsterico po daljavah. Kolaričeva je v prvi seriji prestopila, nato pa so ji namerili 6,43 in 6,39 m.

"Želele sem si več, vsaj najboljši dosežek v sezoni. Škoda prvega skoka in potem mi ni več uspelo sestaviti zaleta. Moj prvi skok je bil zelo dober, žal pa sem prestopila. Če bi mi uspelo sestaviti celoten skok tako, kot ga znam, potem bi nastopila v finalu. Daljina je letos izjemno močna in veliko tekmovalk je izjemno dobrih. Žal danes ni bil moj dan in sem malo razočarana," je povedala Kolaričeva, ki je letos največ skočila 6,52 m, njen državni rekord pa je na meji 6,78 m.

Danes kvalifikacije ob 19.10 čakajo tudi Kranjčana Rožleta Prezlja v skoku v višino, ob 19.23 bo v prvem krogu v tretji od petih skupin na 100 m tekel branilec brona s prejšnjega EP Škofjeločan Matic Osovnikar, ob 19.39 pa v četrti skupini Novomeščan Gregor Kokalovič. Slovenska rekorderka Martin Ratej (Šentjur), ki je na tretjem mestu po izidih sezone v metu kopja na svetu in ima otečen gleženj zaradi infekcije, bo imela kvalifikacije kot zadnja slovenska predstavnica prvega dne prvenstva ob 20.30.