Razpravo o prepovedi nošnje nikabov v parlamentarni komisiji za človekove pravice je v ponedeljek pospremil tudi protest Združenja za človekove pravice Enakopravnost za vse v BiH. Kot je dejala predstavnica združenja Nadja Dizdarević, bodo v primeru sprejema zakona prisiljene v njegovo kršitev.

Zakon je pred časom v parlamentarno obravnavo vložila stranka Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD) premiera Republike srbske Milorada Dodika, z njim pa bi prepovedali nošnjo oblačil, ki onemogočajo identifikacijo. Za kršitev zakona je predvidena denarna kazen v višini 50 evrov oz. celo do sedem dni zapora, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Razprava o burkah, ki ženskam v celoti prekrivajo obraz, pa tudi nikabih, ki razkrivajo samo oči, je v zadnjem času živa po Evropi, potem ko je spodnji dom belgijskega parlamenta konec aprila izglasoval prepoved javnega nošenja burk. Belgijcem je sledil francoski parlament, ki je maja sprejel resolucijo, ki nošenje takšnih oblačil obsoja kot napad na vrednote v državi. Francoska narodna skupščina je nato 13. julija z veliko večino potrdila zakon o prepovedi nošenja burk v javnosti, ki ga mora sedaj potrditi še senat.