Med obdolženimi namesto Fajsove Rosenfeldova

Med obdolženimi po podatkih, ki smo jih pridobili v uredništvu Dnevnika, tako ni (nekdanje) prve finančnice Sportine Janje Žunič Jenšterle, ki naj bi jo kriminalisti septembra lani pridržali v okviru hišnih preiskav v zadevi Bavčar-Šrot, in nekdanje direktorice Centra Naložb Saše Fajs, ki je bila po neuradnih informacijah še pred meseci na seznamu ovadenih. Fajsova je tako mesto očitno "odstopila" Vesni Rosenfeld, ki je sicer Šrotovemu Kolonelu že leta 2006 pomagala pri zagotovitvi virov financiranja za prevzem Centra Naložb, s katerim se je tudi uradno začelo lastninjenje Pivovarne Laško.

Da je imela pri njem vsaj po mnenju organov odkrivanja in pregona pomembno vlogo prav Rosenfeldova, dokazuje tudi spisek pravnih oseb, zoper katere so tožilci vložilo obtožnico. Poleg Sportine in Microtrusta, prek katerih je Pivovarna Laško družbam iz Bavčarjevega kroga prodala 7,3 odstotka Istrabenza, ter Šrotovih družb Kolonel in Atka-Prima sta namreč na omenjenem spisku tudi podjetji Durox in Cogito, ki ju zastopa Rosenfeldova, sicer tudi njuna nekdanja lastnica.

Duroxu in Cogitu milijoni evrov posojil iz laške skupine

Obe podjetji sta bili tesno povezani s Pivovarno Laško. Po ugotovitvah posebne revizije vodenja poslov v tej skupini sta namreč med letoma 2004 in 2008 od podjetij iz skupine Pivovarna Laško prejeli za več kot 62 milijonov evrov posojil, čeprav sta v tem obdobju skupaj ustvarili manj kot 5,5 milijona evrov prihodkov. Z denarjem sta po dostopnih podatkih Šrotu pomagali pri lastninjenju pivovarne. Jeseni 2007 je tako denimo Durox od ACH Hermana Rigelnika odkupil dobrih sedem odstotkov Infonda Holdinga, ki je kasneje prek Pominvesta pristal v lasti Šrotove družbe Center Naložbe. Že lani smo poročali, da so kriminalisti, ki so v okviru hišnih preiskav obiskali tudi prostore Duroxa in Cogita, pod lupo vzeli tudi denarne tokove med omenjenima podjetjema, Radensko in luksemburško družbo Jobelux.

Podatek, da je med devetimi obdolženimi v zadevi Bavčar-Šrot tudi Vesna Rosenfeld, daje zgodbi o financiranju lastninjenja Istrabenza s 25 milijoni evrov dobička, ki je po transakcijah s 7,3-odstotnim paketom delnic te družbe "ostal" na podjetju Microtrust, dodatno razsežnost. Posredno namreč dokazuje, da kriminalisti in tožilci sumijo, da sta bili lastninjenji Istrabenza in Pivovarne Laško vzajemno povezani. Za zdaj ni znano, katerih kaznivih dejanj je obtožena Rosenfeldova, ki je včeraj nismo uspeli priklicati, in ali se ta nanašajo na posojila, ki so jih podjetja iz laške skupine nakazovala Cogitu in Duroxu.

Vzajemna pomoč Bavčarja in Šrota

Po razlagi o vzajemni pomoči dveh nekdanjih "tajkunov" pri lastninjenju dveh velikih domačih gospodarskih sistemov naj bi Bavčar denar od prodaje Istrabenzovih delnic, ki ga je pridobil na račun Istrabenzovih delnic, Šrotu vrnil prek drugega posla. Natančneje, z delnicami Mercatorja, ki jih je Istrabenz septembra 2007, torej takrat, ko je lastnika pospešeno menjaval "Bavčarjev" paket Istrabenzovih delnic, prodal Šrotovemu Infondu Holdingu. Kot je znano, je Istrabenz za delnico Mercatorja v poslu iztržil 369 evrov. Čeprav je to le tri evre manj od njenega enotnega tečaja na dan prodaje prvega paketa delnic (6. september 2007), velja opozoriti, da je ta v dneh pred sklenitvijo posla strmo padel. Še zadnji dan avgusta je enotni tečaj delnice najboljšega soseda znašal 419 evrov. Bavčar je sicer večkrat javno zanikal, da bi šlo pri poslu za vezan dogovor s Šrotom in poudaril, da je Istrabenz s to prodajo zaslužil več kot 90 milijonov evrov.

Kljub temu bi lahko razlago o vzajemni povezanosti prodaje delnic Istrabenza in Mercatorja potrjeval tudi podatek, da je bil končni "dobiček" kupca v obeh primerih skoraj enak. Medtem ko je Microtrust s poslom zaslužil okrog 25 milijonov evrov (večino tega je podjetje nakazalo Bavčarju), bi lahko Istrabenz in Banka Koper v primeru prodaje 18 odstotkov Mercatorja po cenah s konca avgusta 2007 namesto 262 milijonov evrov iztržila še okrog 30 milijonov evrov več. Pri tem velja spomniti, da je Pivovarna Laško delnice Istrabenza kupovala še tik pred njihovo prodajo, in to po ceni, višji od prodajne.

primoz.cirman@dnevnik.si vesna.vukovic@dnevnik.si