Obročniki pa se sila hitro vrtijo naprej, z eno napero napeto tudi za slovensko kolesarstvo. Medtem ko dan potem le malokdo še ugiba, kaj bi bilo, če bi bilo - denimo ob okvari kolesa Andyja Schlecka ob njegovem skoku v klanec v 15. etapi. Večina le prerokuje, koliko lovorik še lahko nabere Contador. Pistolero, rojen na svetega Miklavža dan 1982, ima že tri zmage na Touru, ter še Vuelto in Giro za povrh, več kot v njegovih letih kavboj Lance. Če vzamemo bolj otipljive stvari, so njegove zmage še najbolj veseli njegovi pomočniki, ki si bodo razdelili večino od 488.886 evrov (bruto) prisluženih nagrad.

Alberto Contador, Astana in Španija pač niso samo na vrhu nove svetovne lestvice UCI, pač pa tudi po zaslužku na Touru. Saxo Bank bodo rezali pogačo z 292.000 evri. Druščina RadioShack zagotovo ne bo čakala, kdaj bo v naslednjih mesecih na račune deveterice kapnilo razdeljenih 92 evrskih tisočakov (šesta ekipa po nagradah). To bo sicer bolj za sladoled. Samo zaradi preoblačenja v zadnji etapi, ko so na štart prišli v črni barvi fundacije Livestrong in se potem pod grožnjo diskvalifikacije preoblekli, so jih komisarji UCI kljub temu neusmiljeno kaznovali s 4700 evri. Jezen je bil tudi strateg vseh zmagovitih pohodov Lancea in dveh Contadorja Johan Bruyneel: "Da bi postali komisar na kolesarski dirki, ne potrebujete možganov, ampak samo poznati pravila." Vseeno, namen vzbujanja pozornosti so komisarji zares "učinkovito" in mnogoplastno povečali. Tudi negativna promocija je promocija! Celo v Sloveniji je mnogim padlo v oči, da na logotipu Livestrong za razliko od ostalih članov ekipe ni bilo slovenske zastave predstavnika Janija Brajkoviča. Brajkovičev črn dres je sicer slovensko trobojnico na hrbtni strani imel. Mnogi tudi iz tega vlečejo obrobno vlogo, ki jo je imel Brajkovič na dirki, a zagotovo nima nobene povezave.

Zagotovo pa bodo mnogi šele ob 43. mestu Brajkoviča (in 23. Lancea Armstronga, ki je včeraj pripomnil, da ima za letos dirk dovolj) šele začeli ceniti dosežek Tadeja Valjavca in njegovo deveto mesto 2008. Nastop mladeničev, ki nimajo skupaj niti 99 let, in so jedro selekcije trenutno trinajste države na svetovni lestvici (skupaj z Borutom Božičem in Gorazdom Štangljem jih je selektor Martin Hvastija že nominiral za nastop na svetovnem prvenstvu septembra v Avstraliji), ima same pozitivne izkušnje. Kristjan Koren, ki si bo s kolesarji Liquigasa razdelil 33 tisočakov (17. ekipa Toura), je za mnoge kolesar, ki je v samostojni akciji, podobni tisti v kraljevski etapi, sposoben zmagati tudi etapo na Touru.

Simon Špilak je moral kot eden od 27 kolesarjev zaradi bolezni predčasno s Toura, a kolesarji njegovega kova šele pri tridesetih zmagujejo. Grega Bole pa bi že na letošnjem Touru dal vetra vsem. Če bi smel glede na nepisana pravila klubske hierarhije. Skupaj s Prekmurcem se tolažita, da bosta dobila vsak krepko čez osmino od 81.000 evrov, kolikor je z dvema etapnima zmagama in predvsem osvojitvijo lovorike najboljšega šprinterja osvojil Alessandro Petacchi. Svojemu deležu od zmag in majice se bo po nepisanih pravilih Ale-Jet verjetno odpovedal. Bodo pa seveda na enake deleže vsi v ekipi delili 1300 evrov, ki jih je dobil za dve deveti mesti, ter tudi tistih najmanj 400 evrov, ki pripadajo vsakemu v Parizu. To pa seveda ni niti delček tistega, zaradi česar je Tour zares Tour.

Dodajmo, da je Mednarodna kolesarska zveza sporočila, da bo proti ekipi RadioShack zaradi zapleta v zadnji etapi še ostreje ukrepala, vse kazni pa bodo namenili švicarskemu skladu za boj proti raku.