Oteklina se je povečala danes popolne, vendar nastop Ratejeva v torkovih večernih kvalifikacijah ni ogrožen.

"Zdravstveno stanje Martine Ratej sicer ni najboljše. Dobila je injekcijo in je morala vzeti zdravila. Upamo, da bo oteklina jutri izginila, ker je desni gleženj kar precej zatečen. Na roko nam gre tudi urnik, saj Ratejeva nastopa v drugi kvalifikacijski skupini ob 20.30. Mislim, da morala Ratejeva kljub vsemu 59,50 m, kolikor je avtomatična kvalifikacijska norma za finalne, vseeno brez večjih težav doseči. Finale je nato na programu v četrtek in upam, da bomo takrat povsem pozdravili infekcijo in ne bo posledic. Še vedno zelo optimistično razmišljam in mislim, da bo četrtek naš dan v Barceloni," je pojasnil Andrej Hajnšek, trener Martine Ratej.

Slovenska rekorderka je tretja po izidu sezone na svetu in v najožjem krogu favoritinj za najvišja mesta.

Ostali slovenski nastopi v Barceloni

Nastopili bodo še kot prvi Mariborčan Sebastijan Jagarinec v prvem krogu teka na 400 m (10.40), ob 19.15 v prvem krogu na 100 m branilec brona s prejšnjega EP Škofjeločan Matic Osovnikar in Novomeščan Gregor Kokalovič, kvalifikacije pa čakajo tudi Kranjčana Rožleta Prezlja v skoku v višino (19.10) ter Nino Kolarič (Ptuj) v skoku v daljino (12.30).

"Same kvalifikacije na EP jemljem zelo resno, kot vse ostale tekme. Moj cilj je, da dosežem normo za finale, 61 m, že v prvem metu. Tudi treningi so doslej potekali na tri mete in mislim, da ne bom imela težav. Imam zelo dobro sezono in to me navdaja s pozitivno energijo," je pojasnila Ratejeva. Na prvem treningu v športnem centru Mar Bella, ta leži zelo blizu hotela slovenske reprezentance, je dvigala uteži.

Cilj Prezlja in Kolaričeve je finale

"Zelo dobro sem tekmovala v zadnjih tednih in tudi dobro opravil zaključne priprave. Fizično sem zelo dobro pripravljen, želim pa dobro skakati tudi tehnično. Nastopilo bo 28 tekmovalcev, ločijo pa nas trije centimetri, zato bo odločal tudi splet okoliščin ter dnevna forma. Z malo sreče in brez tehničnih težav bi se lahko prebil v finale," je menil Prezelj, Kolaričeva pa je zatrdila: "Želim si uvrstiti v finale. Na današnjem treningu sem šla v šprintu zelo hitro, želim pa sestaviti tudi dober skok. Na nekaj zadnjih tekmah sem imela težave z zaletom. Upam, da bom nastop tehnično dobro opravila in dosegla najboljši dosežek sezone v kvalifikacijah."

Prvo vadbo pred EP, krajši za štafeto in nato samostojnega, sta opravila tudi Osovnikar in Kokalovič "Že v prvem krogu si želim dobro odteči prvi krog in doseči svoj najboljši letošnji čas. S tem bi si pridobil tudi zalet za naprej. Ko sem spremljal letošnji miting v Barceloni, so bili doseženi slabi izidi. Kljub temu pa bom skušal teči kar najhitreje. Lani sem napravil napako na SP in slabo tekel ter izpadel že v prvem krogu, temu pa se bom skušal letos izogniti," je napovedal Osovnikar, finalist svetovnega prvenstva leta 2007 v Osaki. Kokalovič, drugi slovenski šprinter, pa je dodal: "Zaenkrat se dobro počutim, zato ostajam pri svojem cilju, osebnemu rekordu. Zelo vesel bom, če bom prišel v drugi krog."

Višje cilje pa ima Jagarinec: "Trening na prizorišču EP sem opravil zelo dobro in s tem nadaljujem uspešen ritem s tekem in treningov v zadnjem obdobju. Konkurenca na 400 m bo zelo močna. Skušal bom že v prvem krogu popraviti osebni rekord, kar bi mi lahko že prineslo polfinalni nastop."