Španec se je tako na 97. Touru vpisal v klub devetih šampionov s tremi zmagami in več. Nedeljska parada šampionov je ob novi prestižni zmagi Marka Cavendisha ustoličila še nosilca zelene majice Alessandra Petacchija (Lampre). Jani Brajkovič (43. mesto), Kristjan Koren in Grega Bole so osmi, deveti in deseti Slovenec z uresničeno celotno potjo do Pariza.

Pistolero je po sobotni "uri resnice" za nekaj časa kar pozabil z gestami revolveraša. Ni mogel skriti solz, da je bil le srečen, da je kljub izredno skromni vožnji (35. čas), kar 5 minut in 43 sekund za "vesoljcem" Fabianom Cancellaro, le prehitel Luksemburžana za vsega 39 sekund. Razlika je kot nalašč enaka "dobitku" v 15. gorski etapi, kjer je Schleck dobil avtogol z lastno lekcijo pravilnega prestavljanja. "Ni bil Andy toliko boljši, kot sem bil sam skromnejši," je priznal Con(ta)dor po mali drami sila pestrega Toura, z Rusom Menčevom ob levem boku.

Manx Express kljub peti etapni zmagi, že 15. doslej, ni mogel Petacchija izpodriniti s šprinterskega prestola. Na veselje Grega Boleta, ki je imel še zadnji dan odgovorno nalogo pripeljati kapetana v ospredje zadnjega od 3596 kilometrov. "No, saj je bil Petacchi dovolj dober, da ni bilo nevarnosti, da bi majico izgubil in ni potreboval veliko pomoči," je Bole, dvakrat deveti v etapi, skromno zamahnil z roko. "V samem zaključku je bil Ale - Jet v dovolj dobrem položaju, da sem lahko le odvil vstran in taktično zaprl prostor. Super dosežek za ekipo. Najlepše pa je, da gremo domov, čeprav sem bil v zadnjem tednu najboljši," je po koncu trpljenja nekaj besed pristavil Bole.

"Kronometer je res moja disciplina, a sem izgubil že na štartu. Izgubil sem motivacijo, ker me ni spremljal športni direktor, ampak eden od predstavnikov sponzorja. Tour ni tako zahteven, kot so me prej strašili," je po sobotnem kronometru priznal Koren, zadovoljen, da je eden od dveh kapetanov Roman Kreuziger na devetem mestu. Šele na desetem mestu je najboljši mož ekipe RadioShack Chris Horner, ki je "krono" odpeljal sekundo hitreje od cimra Janija Brajkoviča, s sedmimi minutami za Spartakom Cancellaro. "Zjutraj sem se že peti dan zapored zbudil s povišano telesno temperaturo. Strah me je bilo celo časovne zapore, a na cesti je šlo mnogo bolje. Za menoj so najtežji dnevi. Če ne bi bil Tour, bi bil že med tednom doma," je opisal Brajko, ki je tudi za šefom Armstrongom zaostal vsega štiri sekunde. Za uteho stare slave jim je le ekipna zmaga. Medijsko pozornost so dvignili že tik pred zadnjo etapo, ki so jo želeli prevoziti v črnih dresih, vsi s številko 28. Vendar ne zaradi Jaroslava Popoviča, pravega nosilca, pač pa zaradi 28 milijonov obolelih za rakom, ki jih poudarja fundacija Livestrong. Zaradi grožnje sodnikov UCI po diskvalifikaciji so se preoblekli v prave rdeče-črne barve. Pod Slavolok zmage pa so se ponosno, s prvim Slovencem s to častjo vred, seveda postavili - v črni.