Ena se je glasila: "V knjigi 100 čudes sveta sem prebral, da naj bi bila La Sagrada Familia, ki je po mojem mnenju daleč najlepša katedrala na svetu, končana leta 2026." Druga je dopolnila: "Gaudijevo mesto! Dneve in dneve bi sedela tam in opazovala njegove lepote, vključno s Sagrado." Najmlajši se vključi: "Pogled z Montjuica sem videl na enem od programov kabelske ponudbe. Veličastnost brez primere." Športnik po duši ne more mimo dejstev: "Verjamem, da je Sagrada med najlepšimi stotimi čudesi sveta. Toda nogometni klub Barcelona bi bil v vseh športnih zgodbah uvrščen med najboljših deset športnih stvari. Sedaj, ko so Španci svetovni prvaki, okrepljeni z Messijem, so gotovo največji športni carji na svetu!" Na drugi strani mize se sliši: "Na Rambli so mi prevaranti kot maturantu pobrali zadnje španske pezete. To sem si zapomnil bolj od lepot krasnega sprehajališča."

Še pa še je bilo sproščenih debat. Tudi o maturantskih ljubeznih in stvareh, ki naj ostanejo skrivnostne. Vse seveda povezano z Barcelono, katalonsko prestolnico s slabima dvema milijonoma prebivalcev (okrožje jih ima po nekaterih podatkih dobre štiri milijone), ki leži ob Sredozemskem morju. Tudi brez znamenite Barcelone, ki sta jo opevala nepozabni Freddie Mercury in sijajna katalonska sopranistka Montserrat Caballe, ni šlo.

Barcelona, ki je organizacijski športni vrhunec doživela leta 1992, ko je gostila poletne olimpijske igre - za mnoge najboljše vseh časov -, bo v naslednjih dneh pogosto omenjena med ljubitelji športa. Od torka do nedelje bo namreč gostila evropsko prvenstvo v atletiki, na katerem bo nastopilo rekordnih 33 slovenskih atletov in atletinj. Ti so z množičnostjo pomagali, da bo v Kataloniji padel rekord, vsaj kar zadeva prijave. Na štartni listi je namreč 1368 atletov in atletinj iz 50 držav, kar je 80 več kot pred štirimi leti v Göteborgu, kjer je nastopilo 48 držav.