Enajsta dirka sezone se je razpletla po željah rdečih iz Maranella, ki so dosegli dvojno zmago. A mnogi tekmeci in navijači bodo temu dosežku oporekali, saj naj bi šlo za prepovedano dogovarjanje v moštvu. Uradno je sicer obveljala Ferrarijeva razlaga, da je bil Alonso v trenutku, ko je prehitel Masso, pač hitrejši.

Poleg tega dogodka v 49. krogu, ko je do takrat vodilni Massa bodisi moral prepustiti prvo mesto ali pa ga je Alonso prehitel v zares športnem boju, je bilo v Hockenheimu pravzaprav razburljivo le na startu. Domači adut Vettel je v kvalifikacijah ugnal Alonsa za pičli dve tisočinki, vendar mu prigarano ni kaj dosti pomagalo.

Zelo slab start mladega Nemca je omogočil obema Ferrarijevima dirkalnikoma, da sta se prebila pred Red Bullovega dirkača in tam tudi ostala do konca preizkušnje. Vrstni red se nato, z izjemo Ferrarijevega manevra, ni bistveno spreminjal. Vettel je bil edini kolikor toliko blizu obema dirkačema v rdečem, McLarnovca Lewis Hamilton in Jenson Button sta dirko končala osamljena na četrtem in petem mestu z več kot 26 sekundami zaostanka. Mark Webber pa je bil s 43 sekundami zaostanka zadnji, ki je še končal v istem krogu kot zmagovalec. Z nekaj točkami, a daleč od kakšnega večjega uspeha na domačem prizorišču, so preizkušnjo končali pri Mercedesu; Nico Rosberg je bil osmi, nekdanji svetovni prvak in zmagovalec štirih dirk v Hockenheimu Michael Schumacher pa deveti. Zadnjo točko je osvojil Vitalij Petrov (Renault).

"Za formulo 1 in navijače po vsem svetu je prava sramota, da nekdo tako vpliva na izide dirke," je bil jezen vodja Red Bulla Christian Horner, ki je že napovedal pritožbo zaradi ravnanja Ferrarija. Slednji pa vsaj takoj po dirki niso reagirali na obtožbe o domnevnem dogovarjanju. "Ni bilo nobenega dogovora," je bil kratek vodja moštva Stefano Domenicalli. Tudi oba zmagovalca se na odru nista prav prešerno objemala in proslavljala, vse skupaj je bilo občutiti bolj kot nekakšno zadrego, ker je Alonso do zmage prišel na račun Masse, potem ko je slednji vodil v 49 od 67 krogov.

Ferrarijeva dirkača si niti na novinarski konferenci po dirki nista bila edina, kaj se je dogajalo ob spornem prehitevanju. "Na izvozu iz šestega zavoja sem videl, da je Felipe nekoliko počasnejši. Zato sem ga prehitel. V tistem trenutku je bilo do konca še skoraj 20 krogov," je dejal Alonso, Massa pa je bil redkobeseden: "Ničesar ne bom rekel. Delamo za moštvo in danes je bilo delo opravljeno odlično. Le to je pomembno."

"Več se ni dalo narediti. Iz dirke sem iztisnil maksimum," pa je dejal tretjeuvrščeni Vettel. Zdaj je v svetovnem prvenstvu vrh nekoliko bolj zgoščen, čeprav sta na prvih dveh mestih oba McLarnova dirkača. Hamilton je prvi s 157 točkami, Button jih ima 143. Webber jih ima zdaj 136, prav toliko kot drugi Red Bullov dirkač Vettel. Alonso pa je z novimi 25 za današnjo zmago prišel do 123 točk in je zadnji v karavani z več kot 100 točkami.

Sezona se bo nadaljevala že naslednji konec tedna, ko bo dirka na Hungaroringu v predmestju Budimpešte.