Sinfonia Varsovia bo v ponedeljek ob 20. uri nastopila v Slovenski filharmoniji. Kot solista se ji bosta pridružila violinist Vadim Repin in pianist Sergej Tarasov. Zazvenela bo glasba Mozarta, Dvoržaka, Schnittkeja in Bizet - Waxmanova Fantazija Carmen za violino in godala. Vrsto let je bil glavni dirigent Sinfonie Varsovie legendarni violinist Yehudi Menuhin. Z orkestrom, takrat imenovanim Poljski komorni orkester, je prvič sodeloval leta 1984. Danes ansambel umetniško vodi Krzysztof Pederecki, je zapisano na spletni strani Festivala Ljubljana.

Kreolsko mašo (Misa Criolla) Ariela Ramireza bo Filharmonični zbor iz Pesara z ansamblom Del Barrio in tenoristom Paolom Cauterucciem izvedel v torek ob 20. uri v cerkvi sv. Jakoba. Dirigentska taktirka bo v rokah Jose Luisa Oceje. Kreolska maša je del zgodovine argentinske glasbe. Nastala je leta 1963 in je eno najpogosteje izvajanih južnoameriških zborovskih del. Je rezultat dolgoletnega skladateljevega študija argentinske ljudske glasbe, združuje ljudske in liturgične sloge, ki slonijo na južnoameriških ritmih in melodijah. V njej se špansko-ameriški ritmi in šege prepletajo s temami krščanske maše.

Ansambel Residencias bo v sredo ob 20. uri nastopil v Viteški dvorani Križank. Solist bo pianist Juan Carlos Garvayo. Njihov nastop bo izpostavil glasbeno srečanje španskih in južnoameriških glasbenikov. Koncert bo odkrival manj znana imena, kot je denimo skladatelj Roberto Sierra. Odigrali bodo še dela kubanskega skladatelja Louisa Aguirra in argentinskega skladatelja Juana Carlosa Paza. Španijo bosta v programu predstavljala Jesus Torres in Miguel Galvez Taroncher.

Plesno predstavo Watching others (Gledati druge) si bo ljubljansko občinstvo lahko ogledalo v četrtek ob 21. uri v Križankah. V projektu, ki je bil premierno izveden marca letos v SNG Maribor, sta moči združila koreograf Edward Clug in skladatelj Milko Lazar. Naslov predstave, kot je zapisal Clug, ne namiguje na proces opazovanja, ampak na univerzalne principe uprizoritvenih umetnosti. S predstavo je želel predvsem opozoriti na detajle v ustvarjenih situacijah in usmeriti pozornost na človeško telo. Milko Lazar je celotno glasbo zasnoval kot variacije na podlagi dveh Chopinovih preludijev, Preludija št. 14 v es-molu, op. 28, ter Preludija št. 20 v c-molu, op. 28. V predstavi plesalce na klavirju v živo spremlja pianist Bojan Gorišek.

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije bo nastopil v petek ob 20. uri v atriju uršulinskega samostana. Kot solisti se mu bodo pridružili Lana Trotovšek in Pierre Hommage na violini, Gordana Josifova - Nedelkovska na oboi, mezzosopranistka Daniela Pini in sopranista Paola Signa. Dirigentsko paličico bo vihtel Andres Mustonen. Zazveneli bodo Bachova Koncert za violino, oboo in godala v d-molu BWV 1060 in Koncert za dve violini in godala v d-molu, BWV 1043, ob njiju še oratorij Stabat Mater Gian Battista Pergolesija.

V četrtek se začne tudi letni kino na Ljubljanskem gradu, poimenovan Film pod zvezdami. Do 21. avgusta bo ponudil 22 filmov, od tega jih bo pet prikazanih premierno ali predpremierno.