Sedemnajst atletov je izpolnilo normo za nastop na evropskem prvenstvu, za 33 atletov, ki bodo šli jutri na pot s čarterskim poletom, pa se je strokovni svet Atletske zveze Slovenije odločil, da potujejo na račun štirih štafet in maratona. Pod največjim bremenom bo glede na rezultate metalka kopja Martina Ratej, ki ji gre v tej sezoni vse kot po maslu. Razen zadnjih dogodkov, ko so jo nove šprinterice ožulile na toliko mestih, kot bi imela pikov komarjev v kakšnih tropskih krajih.

"Med drugim je strokovni svet sprejel sklep, da si želimo na olimpijskih igrah 2012 v Londonu nastopiti s 25 atleti. Zato v Barcelono pošiljamo ogrodje reprezentance, na podlagi rezultatov pa bomo brusili atlete, da bodo čez dve leti čim boljši," je na tiskovni konferenci pred odhodom pojasnil Martin Steiner, predsednik strokovnega sveta AZS, ter dodal: "Glede na številčnost reprezentance me skrbi, če smo se odločili pravilno. A sem hkrati prepričan, da bodo prav vsi nastopili resno in zavzeto."

Vodja odprave bo Boris Dular: "Vsakomur je čast voditi atletsko odpravo na tako veliko tekmovanje. Prepričan sem, da bodo izkušeni atleti pomagali mladim, ti pa spodbudili izkušene, da bodo dosegli dobre rezultate." Predsednik AZS Peter Kukovica je imel posebno čast, da je na letališki cesti pozdravil špansko veleposlanico Anunciado Fernandez de Cordova, ki je slovenskim atletom zaželela srečo tudi v slovenskem jeziku, opozorila pa je na veliko nevarnost zaradi kraj. "Naši cilji so jasni. Odlična uvrstitev Martine Ratej ter še dva finala. Upam, da se bomo vrnili domov z najboljšimi rezultati v sezoni," je dejal Kukovica, ki se lahko pohvali z dejstvom, da se je slovenska atletska reprezentanca domov venomer vrnila s kolajno od EP 2006 v Göteborgu.

To je osvojil Matic Osovnikar, tedaj bronasti šprinter na 100 metrov. "Ne strinjam se s tem, da branim tretje mesto, saj se brani le prvega. Lahko rečem, da sem vesel, da sem vse bolje pripravljen. Upam, da bodo časi v sezoni najhitrejši prav na evropskem prvenstvu," pravi najhitrejši Slovenec. Dvojec Osovnikar in trener Albert Šoba v tej sezoni gotovo ne bo ostal brez kolajne na EP, saj je bil Šoba minuli konec tedna veteranski podprvak v teku na 400 metrov z ovirami. Tudi družina Prezelj, ki jo bo v Barceloni zastopal slovenski rekorder v skoku v višino Rožle, bo sezono končala trofejno, saj sta tako mama kot oče postala evropska veteranska prvaka v skoku v višino.

Poleg 33 slovenskih atletov bodo slovenske barve v Barceloni nosili še: Slavko Črne, Srdjan Djordjevič, Andrej Hajnšek, Robert Herga, Andrej Jeriček, Roman Kejžar, Dušan Prezelj, Gorazd Rajher, Robert Rudelič, Albert Šoba in Marjan Štimec (trenerji), Rasto Stok in Jure Šorli (zdravnika), Khalid Nasif in Urban Komac (fizioterapevta), Martin Steiner (tehnični vodja), Boris Dular (vodja) ter Boris Mikuž (pomočnik).