Pau - Luksemburžan Andy Schleck je zmagovalec 17., kraljevske etape kolesarske dirke po Franciji s koncem v megli s tremi težkimi vzponi. Kolesar Saxo Banka je na 174 kilometrov dolgi preizkušnji med Paujem in Col du Tourmaletom prišel v cilj tik pred skupno vodilnim Špancem Albertom Contadorjem (Astana). Drugi kolesarji so zaostali več kot minuto, Simon Špilak pa je zaradi bolezni odstopil.

Luksemburžan Schleck je imel pred etapo osem sekund zaostanka za Špancem, praktično pa je bila ta etapa zadnja priložnost, da znova obleče rumeno majico. Schleck je zato skušal na vsak način na zadnjem vzponu streti odpor vodilnega Španca. A ta se ni dal kljub Schleckovim pogostim besednim provokacijam. Oba kolesarja sta si hitro prikolesarila zajetnejšo prednost pred zasledovalci, v zadnjih kilometrih je bil tako v ospredju le še omenjeni dvoboj. Schleck je vodil, Contador pa mu je tesno sledil in le nadzoroval tekmeca v beli majici najboljšega mladega kolesarja na francoski pentlji.

Tako je bilo tudi v zadnjih najbolj strmih kilometrih. Ob številnih gledalcih, ki so se ob trasi spet odeli v najrazličnejša duhovita in pisana oblačila (nekateri pa so kljub nizkim temperaturam kazali kar precej kože, saj so bili oblečeni v kopalke iz filma Borat), je nato Contador bržčas tudi malce gentlemansko etapno zmago nato prepustil Schlecku, sam pa zadržal prednost, ki mu bržčas že prinaša končno zmagoslavje, saj je v vožnji na čas (ta bo jutri, danes sledi lažja trasa) močnejši od luksemburškega tekmeca.

"Vse sem dal od sebe. Toda v gorskih etapah sva res enakovredna," je dejal Andy Schleck in dodal: "Res je, da je Contador boljši v kronometru. Toda ni še konec." Vidno vlogo v etapi je imel tudi Kristjan Koren, ki je po vsega nekaj kilometrih začel dolg pobeg. Vanj so se priključili še Marcus Burghardt, Edvald Boasson Hagen, Remi Pauriol, Juan Antonio Flecha, Aleksander Kolobnev in Ruben Perez, ki so si prikolesarili tudi že skoraj deset minut prednosti pred glavnino.

"To je bil zadnji dan za kakšen dober pobeg in to sem dobro izkoristil. Vedel sem, da bomo težko prišli prvi do vrha. Ampak počutil sem se zelo dobro in sem to želel unovčiti. Po etapi sem bil deležen pohval, tudi šef ekipe mi je dal roko in dejal, da sem kolesar za kakšno etapno zmago na Touru," je po etapi povedal Kristjan Koren. šr, sta