240 ton sardel in sardonov je neprostovoljno končalo svoje morsko življenje v letošnjem letu, potem ko so namesto južno od točke T5 zašli v mreže obeh ribiških križark s pomenljivim imenom Riba. Le slabih 80 ton avtohtonih slovenskih sardelic je do torka končalo na domačih krožnikih, druge so svojo prehransko eksistenco nadaljevale v italijanskih konzervah in ribarnicah.

375 ton vode bo iz 180 kvadratnih kilometrov velikega slovenskega morja, oropanega sardelno-sardonske populacije, izpodrinil v sredo splavljeni ponos slovenske vojaške mornarice, ladja Triglav, ki se je bo držal le nekoliko dvomljiv sloves, da je poplačilo starega dolga rajnke Sovjetske zveze do prav tako rajnke SFR Jugoslavije. A ob preračunu, po katerem je vsaka tona izpodrinjene vode vredna nekaj manj kot 100.000 evrov, tudi takšnemu poplačilu ne gre gledati v zobe.

10 kilogramov breskev odkupi Fructal od kmetijske zadruge Vipava po enaki ceni, kot jo je spodoben ljubljanski meščan primoran plačati za en kilogram na osrednji tržnici. Pri 1800 tonah, kolikor jih načrtuje odkupiti letos, kot so iz Fructala sporočili v sredo, je oportunitetni "Ljubljana vs. Vipava" dobiček podjetja 4,878.000 evrov.

12 milijard evrov se je po podatkih, ki so postali javni ta teden, steklo na račun Appla v tretjem četrtletju tekočega poslovnega leta, v neizmerljivo velikem deležu predvsem na račun dobre prodaje tabličnih računalnikov iPad in mobilnih telefonov iPhone. Steve Jobs je tako v treh mesecih pobral več cekinov, kot se jih bo po predvidevanjih steklo v slovenski proračun prihodnje leto. Nezanemarljive dobre 3 milijarde več!

14,6 milijona evrov več si obeta država naloviti v luknjast letni proračun s ponedeljkovim sklepom o povišanju trošarin na cigarete. Pregrehi predanih 26 odstotkov Slovencev je torej tisti svetilnik, ki bo našo državo saniral in popeljal iz krize in se iz "bioloških razlogov" najverjetneje tudi odpovedal prejemanju pokojnine.

3 milijarde evrov je plačal proizvajalec odstranjevalca nezaželenih stvari za nakup proizvajalca preprečevalca nastanka neprijetnih stvari. Benckiser, ki sicer proizvaja čistila, je namreč kupil Durex, ki sicer proizvaja tudi kreme in zdravila, a ga po teh izdelkih praktično nihče ne pozna.