Ponedeljek, 26. julija

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik bo v državnem zboru predsedniku dr. Pavlu Gantarju predala poročila varuhinje človekovih pravic za leto 2009.

Začel se bo Grossmanov festival grozljivk, ki bo trajal vse do sobote. Posebni gost bo legendarni "mojster filmske groze" Jose Mojica Marins, znan tudi kot Coffin Joe. Na Grossmanovem festivalu filma in vina v Ljutomeru mu bodo podelili kipec starega hudega mačka za življenjsko delo. Marins, brazilski režiser, scenarist, igralec in producent se je že leta 1964 vpisal med velikane horror žanra s prvo brazilsko grozljivko. Njegovi kultni filmi so ga ustoličili kot brazilsko horror ikono. Med drugimi ga je opevala svetovno znana glasbena skupina Sepultura, sam brazilski predsednik pa ga je nagradil za dosežke v kulturi.

Torek, 27. julija

V KUD Franceta Prešerna bodo odprli 19. tradicionalni festival Trnfest 10. Pet tednov oziroma 34 dni in večerov brezplačnega dogajanja bo ponudilo program za mlado in staro, tako za ljubitelje glasbe, gledališča, razstav, filmskih projekcij kot tudi najmlajše. Dogajanje bo popestrila tudi Emonska promenada, v okviru Trnfesta pa bo letos že peto leto zapored potekal tudi fotografski natečaj TrnFoto 10. Vsi dogodki festivala, vključno s koncertom ob odprtju, bodo potekali v KUD Franceta Prešerna. Tako se "središče Ljubljane avgusta simbolično znova seli v Trnovo".

Na Sotočju v Tolminu bodo pognali v tek 11. mednarodni Kreativni tabor Sajeta '10. Organizatorji so še posebej navdušeni nad dejstvom, da bo (poleg številnih drugih gostov) v Tolmin v okviru obsežne evropske turneje v petek pripotoval tudi Rambo Amadeus; koncert na Sajeti naj bi bil po njihovih besedah njegov edini koncert v poletnem času pri nas.

Četrtek, 29. julija

Neposredno ob belokranjski princeski, reki Kolpi, se bodo zaslišali ritmi še enega festivala - Schengenfesta. Escobars, Eye Cue (Makedonija), Alien & the band (Dalaj Eegol), Elvis Jakson, Hladno pivo in Dukes Of Hazzard (Hrvaška) bodo (med drugimi) začeli ogrevati tridnevno festivalsko dogajanje.