Po četrtkovi kraljevski etapi, ki je bržčas že določila končnega zmagovalca letošnje francoske pentlje, je bila danes na sporedu milejša etapa, v kateri so moči med seboj merili sprinterji. Na koncu se je četrte zmage na "touru 2010" veselil Cavendish, ki je v ciljni ravnini zanesljivo opravil s tekmeci.

"V zadnjih dneh sem imel zdravstvene težave, napadel me je bronhitis. Še sinoči sem imel povišano telesno temperaturo, tako da nisem vedel, če bom danes sploh lahko nastopil. Toda že zaradi moštva sem si to zelo želel in na koncu je izpadlo zelo uspešno," je dejal Cavendish.

Petindvajsetletnemu Britancu, ki je sicer vpisal skupno že 14. etapno zmago na dirki po Franciji, sta še najbližje prišla Julian Dean (Garmin-Transitions) in italijanski zvezdnik Petacchi (Lampre). Moštveni kolega Grege Boleta, ki je izenačil svojo in najboljšo slovensko uvrstitev na letošnji dirki (deveti je bil že v 13. etapi), pa je kljub tretjemu mestu prevzel vodstvo med sprinterji.

Sicer pa etapa, v kateri so dolgo časa bežali štirje kolesarji (glavnina jih je pričakovano ujela nekaj kilometrov pred Bordeauxom), ni prinesla nikakršnih sprememb v vrhu skupne razvrstitve. Tam ima Contador (Astana) še vedno osem sekund prednosti pred Luksemburžanom Andyjem Schleckom (Saxo Bank).

Prav ta kolesarja sta še edina, ki lahko računata na skupno zmago. Veliko večje možnosti pa ima Španec, saj je veliko boljši v vožnji na čas, ki kolesarje čaka v soboto. Strokovnjaki pričakujejo, da bo tekmeca jutri ugnal vsaj za minuto, tako da je po vsej verjetnosti zmagovalec letošnje dirke že odločen.

Med Slovenci je skupno najvišje Janez Brajkovič (Radioshack), ki je 45. (+1:22:00), danes je v času zmagovalca zasedel 61. mesto, Kristjan Koren (Liquigas), ki je bil danes 144. (+0:31), je 93. (+2:52:41), Bole pa 123. (+3:19:45).

V soboto je na sporedu 52 kilometrov dolg kronometer, v nedeljo pa se bo dirka na Elizejskih poljanah končala z etapo, v kateri bodo bržčas spet imeli glavno besedo sprinterji.