Dejan Zavec (29 zmag, 17 s KO, 1 poraz) bo šampionski pas proti prvemu izzivalcu svetovnega prvaka IBF v velterski kategoriji, Poljaku Rafalu Jackiewiczu (36 zmag, 18 s KO, 8 porazov, 1 neodločen dvoboj), branil v Sloveniji. Proti omenjenemu Poljaku je Zavec vknjižil tudi edini poraz v svoji poklicni karieri.

"Nočem izpasti nadut, ampak zame ne pride v poštev nič drugega kot zmaga. Naredil bom vse za to, da ubranim naslov svetovnega prvaka, motiv pa je prav zaradi zadnjih Poljakovih besed še toliko večji," je pred dvobojem dejal Zavec, ki se zdaj podaja še na enomesečno piljenje forme v Nemčijo. "Tam bom treniral tehniko in taktiko, na voljo imam zelo dobre pogoje za trening, tudi precej različnih sparing partnerjev, da bomo le našli pravi recept za zmago," je še povedal Zavec.

Dvoboj med 34-letnim Zavcem in leto dni mlajšim Jackiewiczem bo nekaj posebnega v več pogledih, saj gre za obračun med tekmecema, ki sta se enkrat že pomerila. 29. novembra 2008 je v Katovicah po neenotni sodniški odločitvi zmagal Jackiewicz ter slovenskemu in svetovnemu boksarskemu šampionu prizadejal edini poraz v profesionalni karieri. Zdaj Poljak samozavestno znova napoveduje zmago.

Izjemna provokativnost Poljaka

"Zavca lahko premagam kjerkoli, v Sloveniji, na Poljskem ali na Severnem tečaju. Tako močan sem, da sem že plačal dodatno težo prtljage ob vrnitvi iz Slovenije. Zavcu ne bo pomagala niti domača publika in dokler bom boksal, Zavec ne bo več svetovni prvak po verziji IBF," je bil v današnjem elektronskem sporočilu provokativen Jackiewicz, Zavec pa je le dodal: "To mu je napisal nekdo drug, nekdo iz njegove ekipe, ki želi tako le priliti olja na ogenj. Zame je to pisanje še dodaten motiv."

Poleg medsebojne zgodovine in nesporne kakovosti obeh boksarjev - priznani spletni boksarski portal BoxRec je obračunu prisodil največ, kar pet zvezdic - prav tako ne gre pozabiti prizorišča: nova dvorana v ljubljanskih Stožicah s kapaciteto za več kot 12.000 gledalcev bo lahko ponudila prvovrsten spektakel.

Tudi zato je uspeh slovenskemu šampionu zaželel ljubljanski župan Zoran Janković: "Vesel sem, da bo Dejan boksal prav v novi dvorani. Pomembno je, da zmaga, da se v dvorano naseli zmagovalni duh, zato si želimo čim večjo podporo navijačev iz vse Slovenije. Dejan bo zmagal v šesti rundi, saj sem že dolgo v športu in vem, da se ni dobro zanašati na sodnike," je dejal prvi mož slovenskega glavnega mesta.

Za zmago imam na voljo 12 rund

Zavec je sicer dejal, da nima nič proti, če se bo dvoboj končal predčasno, torej po napovedih župana, vendar pa ima za zmago na voljo 12 rund: "Pazil bom na to, da bo vsaka odločena v mojo korist. Če se bo dvoboj končal predčasno, torej s knock-outom, nimam nič proti."

Vstopnice za ogled boksarskega spektakla so na svetovnem spletu na voljo že danes, na uradnih prodajnih mestih (Eventim, Petrol) pa od ponedeljka.

Cene se za najbolj oddaljene sedeže v dvorani Stožice začenjajo pri 10 evrih in nadaljujejo s 15, 25, 40 in 60 evri. Prireditelji so pripravili raznoliko ponudbo vstopnic, prav v želji, da bi si dvoboj, najverjetneje zadnji Zavčev na slovenskih tleh, ogledalo čim več ljubiteljev boksa.