"Moji cilji so vse leto jasni. Dobro sem tekmovala v vsej sezoni in na EP, ki je bil moj največji cilj leta, bom dala vse od sebe, da bi prišla čim višje, tudi do odličja," je bila kratka Ratejeva. "Z Ratejevo sva uresničila vse, kar sva si zadala. Malo me skrbijo le žulji, ki so se pojavili v zadnjih 14 dnevih zaradi nove obutve. Upam, da bomo to rešili in na EP napravili to, kar smo si zastavili že pred začetkom sezone," je dodal trener Ratejeve Andrej Hajnšek.

Med deseterico je po najboljših letošnjih izidih prijavljenih atletinj poleg Ratejeve le še Snežana Rodič v troskoku, ki ima deveti izid in je v četrtek zvečer prvič v karieri tekmovala na prestižni diamantni ligi. V Monte Carlu je zasedla šesto mesto in znova presegla 14 m.

Deseterici se je najbolj približala Tina Šutej (Mass), ki je s 4,50 m postavila tudi slovenski rekord, kar je 11. izid prijavljenih v njeni disciplini. "Skušala se bom približati ali izboljšati državni rekord, kar bo verjetno dovolj za finale. Resnično si želim, da bi mi to uspelo," si je zaželela Šutejeva, ki sicer študira v ZDA. Pri treningih v domovini ji še vedno pomaga njen dolgoletni trener Slavko Černe: "Psihološko je Šutejeva zelo močna in je v sezoni stalno dosegala izide med 4,40, 4,50 m. Upam, da bo to dovolj za finale. Veseli me tudi, da imamo tako reprezentanco, ker to kaže na svetlo prihodnost slovenske atletike," je ocenil Černe.

Sabina Veit (Štajerska) ima 16. izid prijavljenih na 200 m, četrta v slovenski ekipi pa je Nina Kolarič (Ptuj) z 20. izidom skoka v daljino. "Moj cilj je uvrstitev v finale, za kar pa bom morala pokazati največ v tej sezoni. V zadnjem času mi gre na treningih vse bolje in se nadejam dobrega nastopa," je povedala Kolaričeva. "V sodelovanju s Fakulteto za šport smo gleženj stabilizirali in na treningih že kaže, da bi bil lahko njen vrhunec na EP," je dopolnil trener Kolaričeve Gorazd Rajher. Na 22. mestu po izidih je Martina Tomič (Kladivar) na 100 m ovire, v reprezentanco za štafeto 4 X 100 m pa se je uvrstila tudi 50-letna Merlene Ottey, z 29 odličji na velikih tekmovanjih legenda svetovne atletike, ki je letos v Postojni dosegla svetovni rekord za tekačice nad 50 let.

Matic Osovnikar, kapetan reprezentance, bo na 100 branil bron s prvenstva izpred štirih let v Göteborgu na Švedskem. "Na prejšnje EP imam zaradi odličja zelo dobre spomine. Prihajam v formo in rezultati doslej v sezoni ne kažejo tega, kar sem sposoben. Upam na najboljše, vendar pa se je treba zavedati, da so se v štirih letih razmerja povsem spremenila. Nekateri tekmeci so boljši, dobil pa sem tudi nove," je bil kratek Osovnikar. Ima 24. izid na 100 in 47. na 200 m. Najvišje med atleti in edini med prvo dvajseterico je Gregor Kokalovič, 19. na 200 m. Na finale lahko upa Rožle Prezelj, če bo ponovil svoj letošnji najboljši izid (2,26 m), Miran Vodovnik v suvanju krogle zaradi poškodbe roke letos še ni presegel 20 m, v finale pa bi lahko ob ponovitvi izida sezone (5,50 m) prišel tudi Jure Rovan v skoku s palico. Na 400 m lahko preseneti Sebastijan Jagarinec (Poljane Maribor).

"Kljub temu, da so nekateri vrhunski atleti končali kariero ali so poškodovani, je številna atletska zasedba izpolnila normo in potuje na EP. Čeprav ni več v ekipi Primoža Kozmusa, zlatega olimpionika in svetovnega prvaka, ki je nekaj let zapored osvajal odličja na velikih tekmovanjih, pa je z nami Ratejeva, ki se lahko zavihti na zmagovalne stopničke," je na predstavitvi ekipe v Ljubljani dejal predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Peter Kukovica. V ekipi poleg Kozmusa zaradi poškodb ni tudi treh slovenskih rekorderjev Marije Šestak (troskok), Sonje Roman (1500 m) in Damjana Zlatnarja (110 m ovire), manjka pa tudi Pia Tajnikar, ki je izpolnila normo za EP, vendar je ocenila, da ni dovolj dobro pripravljena.

"Manjkajo štirje udarni posamezniki reprezentance, ki bi ne le povečali že tako veliko številko reprezentantov, ampak bi imeli tudi možnosti za dobre izide. Tako pa je 17 posameznikov doseglo norme, poleg njih pa smo na EP poslali še štafete in maratonce, ki niso potrebovali norm. Štafete so namreč pomembno jedro vsake atletske reprezentance in pomembno vplivajo na razvoj atletike. Podobno velja tudi za maraton pri spodbudi razvoja srednjih in dolgih prog pri nas, ki je še na nižji ravni kot v večini evropskih držav. Ta ekipa je temelj, na kateri želimo graditi pot na olimpijske igre leta 2012 v Londonu, kamor želimo poslati 25 atletov in atletinj," je pojasnil predsednik strokovnega sveta AZS Martin Steiner.

Veleposlanice Kraljevine Španije v Sloveniji Anunciade Fernandez de Cordova y Alonso Viguera je dejala, da so trenutne vremenske razmere v Sloveniji podobne, kot bodo v Barceloni, zato kakšne velike potrebe po prilagajanju na bolj vroče podnebje ne bo potrebno.