Glede na razsodbo je navijaštvo preveč „neorganizirano“, da bi se nanj lahko gledalo kot na polnopravni šport. Odločitev je posledica ostre sodne bitke, ki so jo sprožile odbojkarske igralke ameriške univerzitetne lige, ki so se zaradi navijačic počutile diskriminirane.

Univerza Quinnipiac v Connecticutu je lani marca namreč sporočila, da bo razpustila univerzitetno odbojkarsko ekipo zaradi pomanjkanja denarja. To bi lahko bila kršitev zakonov o enakopravnosti spolov, ki med drugim zahtevajo tudi omogočanje enakih športnih možnosti za študente in študentke.

Univerza je namesto odbojke organizirala drugo, cenejšo športno aktivnost – navijaštvo. Odbojkarice so pobesnele in se odločile, da bodo tožile univerzo z argumentom, da navijaštvo sploh ni šport.

Po sodnem procesu je okrožni sodnik Stefan Underhill odločil v korist odbojkaric: „Tekmovalno navijaštvo bi se nekoč v prihodnosti lahko uvrstilo med športe. Vendar je danes ta aktivnost še preveč nerazvita in neorganizirana, da bi jo lahko obravnavali kot polnopravno športno aktivnost za študentke.“

Prvič naj bi se zgodilo, da so o športnem statusu študentskega navijanja razpravljali pred sodiščem. Ekipa štiridesetih navijačic je na sodišču pokazala videoposnetek svojih akrobacij, a to ni bilo dovolj za ugodno razsodbo.