To posledično pomeni, da bodo morali v holdingu poročilo dopolniti in da Rotnik vsaj za zdaj ostaja na položaju. Vlada namreč včeraj HSE ni naložila ukrepov, ki bi holdingu dali zeleno luč za kadrovske zamenjave v vrhu TEŠ. "HSE ima do konca julija čas, da vladi posreduje konkretni odgovor na vprašanje, ali obstajajo kakršne koli nepravilnosti pri dosedanjem vodenju investicije in kakšna je dejanska investicijska vrednost projekta izgradnje TEŠ. Želimo jasen odgovor na to vprašanje," je dejala Radićeva.

Sindikati nad Meha

To so že včeraj izkoristili tudi sindikati treh holdingov hčerinskih družb (TEŠ, Premogovnika Velenje in Dravskih elektrarn), ki so žogico, namenjeno v Šoštanj, vrnili nazaj v Ljubljano. Od nadzornega sveta HSE so tako zahtevali razrešitev generalnega direktorja Boruta Meha. Njihovi predstavniki so ga na včerajšnji tiskovni konferenci ostro napadli in poudarili, da "generalni direktor s svojim ravnanjem družbam, holdingu in državi povzroča velikansko škodo, kar lahko podkrepijo s številnimi dokazi, ki jih bodo po potrebi predali pristojnim organom". Meh jim je v sporočilu za javnost odgovoril, da "za hude obtožbe pričakuje dokaze" in da je zahteve po zamenjavi pričakoval že na sredinem skupnem sestanku s sindikati.

Čeprav Meh po dostopnih podatkih na omenjenem sestanku ni eksplicitno napovedal Rotnikove zamenjave, jo bo po naših informacijah vladi v prihodnjih dneh zagotovo predlagal. Pri tem mu ne gre na roke relativno blag povzetek ugotovitev, ki jih je v poročilu spisal odbor HSE za aktivni nadzor investicije. Da se na vladi "o morebitni zamenjavi Uroša Rotnika niso pogovarjali, ker iz poročila HSE niso razvidni razlogi, ki bi govorili temu v prid", je včeraj potrdila tudi Radićeva.

HSE: Nedoslednosti niso bile namerne

Poročilo HSE sicer navaja, da gre pri opustitvah skrbnih dejanj in nedoslednostih pri vodenju projekta blok 6 "prej za pomanjkanje pri upravljanju družbe kot za namerna dejanja". "Koncentracija pooblastil pri poslovodstvu in njihova nedefiniranost sta pripeljali do včasih tudi samovoljnega jemanja pristojnosti in ugodne tržne razmere so pripomogle k večji samozavesti, kot je primerna za področje upravljanja in vodenja gospodarskih družb. Ob pregledu postopkov in dokumentacije imajo vseskozi občutek, da je bil projekt blok 6 ves čas voden po principu izvršenih dejstev, odločitve pa so se sprejemale pod pritiskom pomanjkanja časa," piše v poročilu.

Kljub temu v HSE še vedno menijo, da "v kritični fazi projekta, ko se zaključujejo tako finančna konstrukcija kot pogajanja z bankami, kakor tudi med pogajanji z dobaviteljem glavne tehnološke opreme (GTO) ni modro menjavati ekipe in uvajati v pogajanja ljudi, ki s projektom niso seznanjeni". Na Dnevnikovo vprašanje, ali navedeno pomeni, da zamenjav v TEŠ ne bo, je Meh včeraj odgovoril, da se omenjeno stališče nanaša na pogajanja z bankami in Alstomom, ki pa bodo, končana še ta mesec.

Oprema v devetih mesecih dražja za 31 milijonov evrov

Med konkretnimi očitki Rotniku poročilo HSE poleg manjših napak, med katerimi se je piscem zdelo vredno izpostaviti tudi stroške potrebne obnove mostu čez Pako pri prevozu tehnološke opreme, navaja nepredvidljive vplive eskalacijske klavzule pri cenah primarnih surovin (barvnih kovin) na končno ceno opreme za blok 6, "potiskanje vloge HSE v ozadje" pri odločanju o načinu financiranja naložbe, zamude pri pridobivanju gradbenih dovoljenj in izvzetje gradnje nove upravne stavbe iz cene projekta (gradi jo podjetje Cigrad). Še "najtežji" očitek Rotniku je povezan z eskalacijskimi klavzulami: te so že do letošnjega marca znano uradno ceno opreme (695 milijonov evrov), ki je bila veljavna na referenčni datum 2. julija 2009, dvignile na 726 milijonov evrov.

Oprema se je tako zgolj zaradi gibanj cen materialov v devetih mesecih podražila za 31,1 milijona evrov. To pa je le dobrih enajst milijonov evrov manj od "eskalacijske" cene, ki bi jo oprema po načrtih dosegla konec leta 2015. Poročilo omenja tudi dogajanja v juniju 2007, ko naj bi predstavnik ministrstva za finance na enem od sestankov vladne projektne skupine za blok 6 ugotovil, da "TEŠ in HSE nista enakovredna sogovornika dobaviteljem, zato bi bila potrebna intervencija vlade in skupen sestanek z veleposlaniki držav dobaviteljev". Kljub temu so v TEŠ tri mesece kasneje, septembra 2007, podpisali rezervacijsko pogodbo z Alstomom o nabavi opreme.

primoz.cirman@dnevnik.si, katja.svensek@dnevnik.si