Pred kolesarji je bila danes kraljevska etapa letošnjega "toura". Ta je postregla s tremi težkimi vzponi, najtežji pa je bil zadnji na Tourmalet. Na današnji preizkušnji ni bilo Simona Špilaka (Lampre), ki je zaradi bolezni odstopil, vse oči pa so bile uprte v Schlecka, ki je na koncu vpisal drugo etapno zmago na letošnji dirki, in Contadorja.

Luksemburžan je imel pred etapo osem sekund zaostanka za Špancem, praktično pa je bila ta etapa zadnja priložnost, da znova obleče rumeno majico. Schleck je zato skušal na vsak način na zadnjem vzponu streti odpor vodilnega Španca. A ta se ni dal, kljub pogostim besednim provokacijam Schlecka.

Oba kolesarja sta si hitro prikolesarila zajetnejšo prednost pred zasledovalci, v zadnjih kilometrih je bil tako v ospredju le še omenjeni dvoboj. Schleck je vodil, Contador pa mu je tesno sledil in le nadzoroval tekmeca v beli majici najboljšega mladega kolesarja na francoski pentlji.

Tako je bilo tudi v zadnjih dveh, najbolj strmih kilometrih. Ob številnih gledalcih, ki so se ob trasi spet odeli v najrazličnejša duhovita in pisana oblačila (nekateri pa so kljub nizkim temperaturam kazali kar precej kože), je nato Contador bržčas tudi malce "gentlemansko" etapno zmago nato prepustil Schlecku, sam pa zadržal prednost, ki mu bržčas že prinaša končno zmagoslavje, saj je v vožnji na čas (ta bo v soboto) močnejši od luksemburškega tekmeca.

"Vse sem dal od sebe. Toda v gorskih etapah sva res enakovredna," je dejal Schleck in dodal: "Res je, da je Contador boljši v kronometru. Toda ni še konec." Da še ni konec, se strinja tudi Contador, ki pa ima v kronometrih veliko večji ugled: "Veliko je še za postoriti za končno zmago. Je pa res, da je bila današnja etapa zelo pomembna."

Vidno vlogo v etapi je imel tudi Kristjan Koren (Liquigas), ki je po vsega nekaj kilometrih začel dolg pobeg. Vanj so se priključili še Marcus Burghardt, Edvald Boasson Hagen, Remi Pauriol, Juan Antonio Flecha, Aleksander Kolobnev in Ruben Perez, ki so si prikolesarili tudi že skoraj deset minut prednosti pred glavnino.

Toda bolj ko se je bližal zadnji, odločilni in zelo strm vzpon, manjša je bila prednost. Ubežna skupina je na strmini hitro razpadala, še najdlje se je "upiral" Kolobnev, a tudi on ni bil kos tistim, ki so se udarili za vrh skupne razvrstitve. Koren je na koncu etapo končal na 36. mestu s 7:02 minute zaostanka.

"Danes je bil zadnji dan za kakšen dober pobeg in to sem dobro izkoristil. Vedel sem, da bomo težko prišli prvi do vrha. Ampak počutil sem se zelo dobro in sem to želel unovčiti. Po etapi sem bil deležen pohval, tudi šef ekipe mi je dal roko dejal, da sem kolesar za kakšno etapno zmago na 'touru'," je po etapi za STA povedal Koren.

Grega Bole (Lampre) je etapo končal na 77. mestu (+17:49), skupno je 124. (+3:19:45), Janez Brajkovič (Radioshack) pa je bil danes 117. (+28:58), skupno je 45. (+1:22:00).

V petek bo na sporedu lažja etapa (Salies-de-Bearn - Bordeaux, 198 km), v kateri naj bi zmagovalca spet odločil skupinski sprint.