"Moji cilji ostajajo visoki. Predvsem na 50 prsno mislim, da bom zelo hiter, na 100 metrov pa mi je doslej vedno malo zmanjkalo. Morda bo letos drugače. Treniral sem celo leto, zelo veliko smo letos prvič delali v fitnesu in zato sem zelo utrujen. Računam, da se bom do Budimpešte spočil in da bom tam zelo hiter tudi na 100 metrov. Napovedi so nehvaležne, saj pravega izida letos na 100 metrov v velikem bazenu še nisem dosegel, a kot pravim, razlog je verjetno le to, da se moram spočiti," pred tekmo leta pravi trenutno najboljši koroški plavalec.

Jasno je, da bo glavni cilj Dugonjiča visoka uvrstitev na 50 prsno. "Če mi uspe dober start, je medalja dosegljiva, seveda pa je odvisno, kako hitri bodo tekmeci. Sam mislim, da lahko tudi po prehodu na kopalke iz blaga dosežem enak izid kot lani in da bi to moralo zadostovati za medaljo, razen če bodo tekmeci kljub menjavi opreme presenetili z dosežki, seveda pa je ta disciplina vedno tudi malo odvisna od sreče," še pravi dvakratni prvak NCAA, tudi svetovni rekorder na 100 prsno v jardskih bazenih.

Dolgoročno načrtuje, da bi bil enako konkurenčen tudi na 100 prsno. "Prava forma se bo še pokazala. Letos sem malce menjal tehniko in kot rečeno veliko delal v fitnesu. Ko bom v pravi formi, bo drugače," a tudi Dugonjič ve, da bodo dosežki v prsnem plavanju nekaj slabši zaradi menjave opreme. "Tudi meni so pripomogle lanske kopalke ... Na 100 metrov morda za kakšno sekundo. Posebej so se poznale na zadnjih 25 metrih, saj so se noge nekako kar dvignile, zdaj so globlje v vodi. Upam, da bo to drugače že, ko bom v vrhunski formi."

Nastop na 100 prsno bo namreč paradna disciplina Damirja Dugonjiča čez dve leti na olimpijskih igrah v Londonu. "Zadnje pol leta pred igrami bom popolnoma posvetil plavanju. Računam, da bom v letu in pol diplomiral na Berkleyju, od decembra 2011 pa bom vse podredil olimpijskim igram, prav zato sem letos opravil nekaj izpitov tudi v poletnem semestru, da prej končam," še pravi ravenski plavalec, obenem pa dodaja, da je do olimpijskih iger še daleč in da lahko pride tudi do spremembe v načrtih. Jasna je le želja, da bi se na igre pripravljal v ZDA: "Tam imam ekipo in vse je nekoliko lažje. Če bom treniral doma, bom sam."