Ljubljana - Josep Guardiola je z nogometaši Barcelone osvojil vse, kar se osvojiti da. Sezona 2008/2009, ko je s katalonskim ponosom pokoril svet in v vitrine kluba prinesel rekordnih šest lovorik, je šla v anale nogometa. Resda se je letos spomladi na Campu Nou svetil "le" pokal za zmago v državnem prvenstvu, a Barcelona je tudi v minuli sezoni navdušila z igro. Nekaj športne smole pa je Guardioli preprečilo, da bi postal prvi trener, ki bi dvakrat zapored slavil v finalu lige prvakov.

Ob vseh dosežkih zatorej ni čudno, da so karizmatičnemu strategu v Barceloni ponudili roko za nadaljnje, kar šestletno sodelovanje. "Ne, za tako dolgo obdobje ne mislim podpisati ničesar," je bil jasen Josep Guardiola, ki je novemu predsedniku kluba Sandru Rosellu obljubil zgolj enoletno sodelovanje, čeprav prvi mož Barcelone ob tem ni bil pretirano navdušen. "Rosell je govoril o stabilnosti kluba, če bi podpisal večletno pogodbo. Toda trener ne bo nikdar prispeval k temu, da bo klub stabilen, pač pa je to naloga vodilnih mož," je povedal Guardiola in dodal, da bo po tej sezoni morda zapustil Pirenejski polotok.

O tem se je govorilo sicer že dlje časa, toda 39-letni Španec je na prvi novinarski konferenci pred začetkom priprav brez dlake na jeziku razložil svoje razmišljanje o odhodu: "Če bo moštvo delovalo tako, kot si zamišljam, ne bo nobenega razloga, da ne bi tudi prihodnje leto podaljšal pogodbe. Toda če bo drugače, če ne bom videl napredka, se bom vljudno zahvalil vsem v klubu in zapustil položaj prvega trenerja."

V letošnji sezoni se v španskem prvenstvu poleg hudega boja za laskavo lovoriko obeta še interna tekma na klopi med Guardiolo in Josejem Mourinhom, ki veljata za dva izmed nogometnih trenerjev najmodernejšega tipa. Guardiola je vesel, da je Real iz Madrida podpisal pogodbo s karizmatičnim Portugalcem, saj pravi, da se bo zanimanje za La Ligo s tem še povečalo: "Če v Španijo pridejo najboljši igralci in najboljši trenerji, potem je to velika prednost za vse, ki delujemo v tem prostoru. Prepričan sem, da bo Real, ki je po dveh sušnih sezonah željan vrniti naslov prvaka v Madrid, letos zelo nevaren. Oboji bomo začeli z nič točkami, verjamem pa, da se obeta ena najzanimivejših sezon."