Rotnik je v pismu Pahorju na več straneh odgovoril na očitke, ki jih je pred dnevi v pismu predsedniku vlade zapisal Kopač. Kot je med drugim poudaril Rotnik, ne drži, da je prihajalo do sprememb projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6).

Koncept Teša 6 se namreč po njegovih navedbah od potrditve investicijskega programa 600 megavatnega bloka v aprilu 2006 ni spreminjal. Spreminjala se je le strategija obratovanja obstoječih blokov, saj se je od leta 2003 pa doslej menjala evropska okoljevarstvena politika glede emisij polutantov, je pojasnil. Dodal je, da je zasnova po tehnološki, tehnični in obratovalni strani enaka v vseh investicijskih dokumentih od konca leta 2005.

Kot je poudaril, so zato "očitki, da je za zamude in neprestane spremembe projekta kriv investitor neresnični, neutemeljeni in zavajajoči".

Kopačeve trditve o spreminjanju zasnove bodočega delovanja Teš, enormnih podražitvah naložbe, spremembah načrtov in neresnem vodenju projekta so po Rotnikovih zagotovilih "neresnične, neutemljene, temelječe na nepreverjenih informacijah, potvorjenih in napačno predstavljenih dejstvih".

Rotnik je ocenil, da Kopačevo pisanje nikakor ne more biti podlaga za odločitev o tem, kako je projekt voden. "Je pa to pisanje, glede na dokaze, s katerimi vse trditve, izpodbijamo, lahko podlaga za sprožitev ustreznih sodnih postopkov zoper Kopača," je v pismu Pahorju še izpostavil Rotnik.

Kopač je v pismu predsedniku vlade med drugim ugotovil, da je za zamude in neprestane spremembe projekta gradnje Teša 6 kriv predvsem investitor sam, družba Teš. Investitor naj bi precej lagodno in dolgo pripravljal relativno nezahtevne projekte, slaba priprava projekta pa je posebej očitna pri pripravi in vodenju razpisa za dobavo in montažo ključne opreme.

Premier Pahor je sicer danes ministrici za gospodarstvo Darji Radić in generalni sekretarki vlade Heleni Kamnar naročil, naj pripravita celovit arhiv vseh sklepov, poročil in korespondenc, ki v okviru pristojnosti HSE, vlade in DZ zadevajo projekt Teš 6 od leta 2003 do danes.

Pahor se je z Radićevo danes pogovarjal tudi o poročilu o vodenju projekta Teš 6, ki ga je skladno s sklepom vlade pripravil Holding Slovenske elektrarne (HSE). Omenjeno poročilo, ki ga bo vlada obravnavala v četrtek, bi lahko bilo podlaga za zamenjavo Rotnika. Pahor je namreč prejšnji četrtek ocenil, da bi se s projektom dalo ravnati gospodarneje, zato niso izključene niti menjave vodstva Teša.