"Švicarske formule ni več, zdaj se pogovarjamo le še o slovenski formuli," je dejal Erjavec in dodal: "Zelo velika verjetnost je, da dosežemo soglasje." O tem, kakšen bo novi način usklajevanja, se bodo še pogovarjali. Meni pa, da bo tako glede formule usklajevanja kot glede morebitne zamrznitve pokojnin v prihodnjih dveh letih vse jasno v petek.

V DeSUS nasprotujejo temu, da bi proračun za prihodnji dve leti predvidel popolno zamrznitev pokojnin. Pristali pa bi na to, da bi se usklajevale polovično. "V DeSUS bi sprejeli le ukrep, ki velja že zdaj, to pa je polovična uskladitev pokojnin s plačami," je dejal Erjavec.

V poslanski skupini Zares menijo, da je reforma pokojninskega sistema potrebna in da mora tako srednjeročno kot tudi dolgoročno zagotoviti finančno vzdržnost. Pri tem so možne različne kombinacije ukrepov, so zapisali.

Glede na to, da je rok za vložitev državnega proračuna šele v oktobru, je "smiselno porabiti kakšen dan ali teden več za usklajevanje", menijo. Postavljanje rokov "brez možnosti krajšega odloga za nadaljnja usklajevanja" se jim, kot so zapisali, ne zdi smiselno.

"Takoimenovana švicarska formula je zgolj eden od ukrepov, ki je povezan z ostalimi dejavniki, kot je dvig starosti ob upokojitvi, možne pa so tudi drugačne formule valorizacije v razponih od upoštevanja rasti plač v 60 odstotkih in inflacije v 40 odstotkih, upoštevanja rasti plač v 70 odstotkih in inflacije v 30 odstotkih ..." navajajo v Zares. Vlada pa mora, če želi omejiti javno porabo, v proračunih za prihodnji dve leti do jeseni nujno sprejeti enega od omenjenih ukrepov, so poudarili v sporočilu za javnost.

V SD menijo, da je treba pri pokojninski reformi doseči temeljno soglasje o ključnih elementih tako med strankami kot tudi sindikati, da bi bila uspešna in ne bi sprožila zahteve po referendumu, je za STA dejal podpredsednik stranke Miran Potrč.

Za zamrznitev pokojnin se po njegovih besedah ne zavzemajo. "Ob pripravljanju proračuna pa je treba videti, kakšne so obveznosti države za posamezne namene in voditi skupno politiko, da bo zagotovljena finančna vzdržnost blagajn," je poudaril.

Predsednica LDS Katarina Kresal je sporočila, da tudi v LDS podpirajo kompromisni predlog nove formule za usklajevanje pokojnin, t.i. slovensko formulo. Glede predloga za zamrznitev pokojnin pa je po njenih besedah potrebna previdnost, saj kar 35 odstotkov upokojencev prejema pokojnino, ki ni višja od 400 evrov. S takim ukrepom bi lahko še poslabšali že tako slab socialni položaj teh upokojencev, opozarja Kresalova.

Zato so predlagali, da se do petkovega posveta vlade izdelajo simulacije finančnih učinkov take popolne ali delne zamrznitve pokojnin. Simulacije so namreč nujno potrebne za odločitev o upravičenosti takega ukrepa, je prepričana ministrica, ki dodaja, da "ne gre za vsako ceno varčevati na plečih že tako finančno najšibkejšega dela prebivalstva".

Predsednik DeSUS je še pred sestankom predsednikov koalicijskih strank, na katerem je bil tudi predsednik vlade in SD Borut Pahor, opozoril, da v DeSUS nasprotujejo možnosti za zamrznitev pokojnin. Če bo odločitev o zamrznitvi sprejeta, DeSUS državnega proračuna ne bo podprl, je poudaril. Za stranko pa v tem primeru, kot je dejal, ne vidi več smisla pri vztrajanju v koaliciji.

V proračunih za prihodnji dve leti je predvideno krčenje oz. omejevanje javne porabe na področju plač, socialnih transferjev in pokojnin, je v četrtek po seji vlade, ki je razpravljala o proračunu za prihodnji dve leti, dejal predsednik vlade Borut Pahor.

Vlada bo v petek opravila delovni posvet in uskladila tudi proračunske odhodke in njihovo razdelitev po politikah, tako da bi bilo jasno, kakšne bodo razvojne prednostne naloge za leti 2011 in 2012.

Po zakonu o interventnih ukrepih zaradi gospodarske krize, ki velja od začetka do konca letošnjega leta, se poleg plač javnih uslužbencev in socialnih transferjev tudi pokojnine letos usklajujejo le za polovico zakonsko določene rasti.