Junak 15. etape je po samostojnem pobegu, dolgem približno 90 kilometrov, postal domačin Thomas Voeckler. Francoz, ki nastopa v majici državnega prvaka, je po lanskem Touru tako prišel še do druge etapne zmage v karieri na tej najprestižnejši dirki na svetu.

Contador ima tako v skupni razvrstitvi zdaj osem sekund prednosti pred Schleckom, lanskim drugouvrščenim, ki se mu je na zadnjem vzponu, ko je slabih 22 kilometrov pred ciljem napadel in se skušal odlepiti od Contadorja, snela veriga in je izgubil precej časa, da je kolo spravil v vozno stanje.

Izkušeni 27-letni Španec pa je seveda dodobra izkoristil tekmečevo smolo, napadel na vso moč in si nabral dobre pol minute prednosti, za nameček pa se je proti cilju spustil v družbi tretje- in četrtouvrščenega na dirki, Španca Samuela Sancheza in Rusa Denisa Menčova, tako da je v nasprotju s Schleckom, ki je vozil sam, pridobil tudi pri spustu. Contador se mora v zadnjih 20 kilometrih spusta zahvaliti predvsem Sanchezu, izjemnemu kolesarju dirkanja navzdol, ki je narekoval oster ritem, kateremu so z zadnjimi atomi močmi sledili drugi kolesarji v skupini. Na drugi strani je Schleck večinoma tvegal sam.

Tako si je kolesar Saxo Banka, ki je bil v rumeno majico odet vse od devete etape, po tehničnih težavah nabral osem sekund zaostanka za Contadorjem. Po koncu etape je bil Schleck zelo jezen in ogorčen, saj ga kolesarji, s katerimi je vrtel pedala, preden ga je doletela smola (Contador, Sanchez, Menčov, Van den Broeck), niso počakali, kot je to v navadi. "Ti fantje si danes res niso zaslužili nagrade za 'fair play'. Sam se gotovo ne bi tako nešportno obnašal," je bil ogorčen Andy Schleck.

"A povem vam, Tour še ni končan, temveč se je zdaj šele zares začel. Takšno vedenje tekmecev me je le še bolj podžgalo. Zdaj sem res jezen in še bolj motiviran kot prej," je dejal 25-letni Schleck in še enkrat poudaril, da sam že ne bi na takšen način oblekel rumene majice: "Res si česa takšnega sam ne bi dovolil. Vendar pa očitno ne mislijo vsi tako. Kaj hočemo, takšno je očitno postalo dirkanje."

Od Slovencev je včerajšnjo drugo pirenejsko etapo najbolje končal Grega Bole (Lampre), ki je bil 78. (+ 17:09), Jani Brajkovič (Radioshack) je z istim časom končal mesto za njim, Simon Špilak (Lampre) je bil 129. (+ 28:49), Kristijan Koren pa z istim zaostankom 131.