Kot sta poročali Televizija Slovenija in POP TV, Kopač v pismu med drugim ugotavlja, da je za zamude in neprestane spremembe projekta gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) kriv predvsem investitor sam, družba Teš. Investitor naj bi precej lagodno in dolgo pripravljal relativno nezahtevne projekte, slaba priprava projekta pa je posebej očitna pri pripravi in vodenju razpisa za dobavo in montažo ključne opreme.

Lahovnik, ki je pred dnevi odstopil z ministrskega položaja in iz stranke Zares po poročanju televizij obtožb ne komentira. Kopač, ki je tudi član stranke Zares, pa je med drugim dejal, da se je položaj pri gradnji Teš 6 bistveno spremenilo odkar je vodenje Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE), večinskega lastnika Teš, prevzel Borut Meh. Kljub temu pa tudi lani, ko je HSE vodila nekdanja uprava in nekdanji nadzorni svet, ki ga postavlja država kot lastnik HSE, ni bilo nobenega posluha za spremembe pri tem projektu, čeprav je gospodarsko ministrstvo, pod katero sodi energetika, vodil Lahovnik.

Pismo naj bi kmalu obravnavala tudi vlada, ki naj bi se po poročanju POP TV v četrtek oz. prihodnji četrtek odločali tudi o menjavi vodstva Teša.

Projekt gradnje Teš 6 je sprejela vlada nekdanjega premiera Janeza Janše, v zadnjem času pa se vse bolj postavlja vprašanje o njegovi opravičenosti. Z vprašanjem, ali z 1,1 milijarde evrov vredno naložbo nadaljevati ali ne, se je februarja med drugimi ukvarjal tudi vladni strateški svet za energetiko. Svet se do tega ni opredelil, je pa sklenil, da se bodo o tem še posvetovali, odločitev pa sprejeli do jeseni. To je napovedala tudi vlada. Doslej je bilo v projekt vloženih več kot 140 milijonov evrov.