Ostale ameriške letalske družbe bodo o poslovanju v drugem četrtletju poročale do konca tedna, rezultati Delte pa so dobra napoved za okrevanje celotnega gospodarstva. Delta je v lanskem drugem četrtletju poslovala z 257 milijoni dolarjev oziroma 31 centi na delnico izgube.

Letošnji dobiček je Delta pridelala ob 8,17 milijarde dolarjev vrednem prihodku in to kljub temu, da je imela za 1,96 milijarde dolarjev višje stroške zaradi goriva in različnih taks. Delta je zaslužila za 19,4 odstotka več s potniki in 22 odstotkov več s prevozom tovora.

Delta ima sedaj za tekoče poslovanje na razpolago 6,6 milijarde dolarjev, od tega 4,4 milijarde gotovine, in napoveduje podobno dobre rezultate tudi naprej. Položaj v letalskem prometu se izboljšuje na splošno.

Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) poroča, da se je v prvih petih mesecih letos v primerjavi z enakim obdobjem lani mednarodni potniški promet zvišal za šest odstotkov. V ekonomskem razredu je letelo pet odstotkov potnikov več, kot v času krize, v poslovnem in prvem razredu pa sicer še vedno 10 odstotkov manj.

Sredi prihodnjega tedna bo o poslovnih rezultatih poročal tudi ameriški proizvajalec letal Boeing, ki je danes v Veliki Britaniji naznanil dva velika posla. V nedeljo je prvi prekooceanski let uspešno sklenil novi boeing 787 "dreamliner", ki je pristal v Arnboroughu, kjer poteka zračni sejem. Boeing še vedno namerava prvega od potniških letal 787 japonski družbi All Nippon predati konec letošnjega leta.

Delnice Boeinga so se danes nemudoma podražile za dva odstotka, ko je podjetje sporočilo, da je z družbo Emirates sklenilo 9,1 milijarde dolarjev vredno pogodbo o dobavi 30 potniških letal 777 in pogodbo o dobavi 40 letal 737 podjetju GE Capital Aviation Services. Ta pogodba je vredna tri milijarde dolarjev.