Skupina raziskovalcev je prepričana, da bi obliž nekega dne lahko ljudem omogočil, da bi se sami cepili. Vsak obliž, ki so ga razvili raziskovalci univerze Emory in pa tehnološkega inštituta v Georgii, ima sto „mikroigel“, vsaka od njih pa je dolga le 0,65 milimetra. Oblikovane so tako, da prodrejo v zgornje plasti kože, kjer se ob stiku razgradijo.

Med preizkusom so raziskovalci igle napolnili s cepivom proti gripi. Ena skupina miši je cepivo prejela prek tradicionalnih igel, drugo pa so cepili s pomočjo obližev. Z obliži, ki niso imeli cepiva, pa so opremili tretjo skupino miši.

Tri mesece kasneje so strokovnjaki ugotovili, da je obliž proizvedel bolj učinkovit imunski odziv pri miših, okuženih z gripo, kot pa pri miših, ki so bile cepljene na tradicionalen način. Če se bodo obliži na prihajajočih testiranjih izkazali za učinkovite, potem bo to konec tradicionalnega cepljenja, za postopke cepljenja pa prav tako ne bo več potrebno učiti medicinskega osebja, saj se bodo ljudje lahko cepili kar sami. Obliži pa bi poenostavili tudi množično cepljenje v času pandemije gripe.

Čeprav so v sklopu študije zaenkrat preizkušali le cepivo za gripo, pa seveda v zdravstvu obstaja upanje, da bodo obliž lahko uporabljali tudi za cepiva proti drugim boleznim, hkrati pa da postopek ne bo dražji od tradicionalnega z iglo.