Francozi, ki so reklamni spot za to zavarovalnico posneli v Sloveniji, s slovenskimi kolesarskimi polamaterji kot glavnimi igralci, brez Valjavca, bodo iz junaka Riblona znali narediti veliko zgodbo. Prav nalašč za praznovanje 100. obletnice plezanja kolesarjev v Pirenejih, katere vrhunec bosta torkova in četrtkova etapa na legendarni Tourmalet. Riblon je ušel za slabo minuto: »Dolgo sem čakal na to in nikoli nisem bil blizu. Zadnje dni sem se dobro počutil in res sem dobro plezal,« je bil v zmagovitih oblakih Christoph Riblon.

Dan je minil v znamenju dvobojev Schleck – Contador za rumeno majico, Menčov – Sanchez za tretje mesto, Gesink – Leipheimer za šesto ter na ekipni ravni RadioShack – Caisse d' Erpagne za čast najboljše ekipe. V začetku Pirenejev favorita še nista položila vseh kart. Če so ostali za boj porabili noge in srce, pa sta štartni številki 1 in 11 tudi glavo, na skrajni meji igralcev pokra. Contadorju prvi eksplozivni skok dobrih pet kilometrov pred ciljem, ko je bila skupina »generalov« že povsem razbita, ni uspel. Sposobnost, zaradi katere je »Pistolero« strah in trepet tekmecev, je mladi Luksemburžan znal izničiti. Večkrat. Kot Janiju Brajkoviču na vzponu na Alpe d' Huez na Kriteriju Duphine. Prav recept Belokranjca je očitno Schleck dobro preučil. Igre mačke z miško so šle tako daleč, da sta pozabila na vse preostale in jih celo spustila naprej, da se je nazadnje končalo – neodločeno. V slogu, kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima, sta Menčov in Sanchez pridobila 14 sekund. Malo, toda... »Če je bilo treba igrati poker na koncu, sem ga sprejel. To je najin dvoboj za rumeno, ostali so zadaj in niso pomembni, zame nenevarni. Čeprav sem slabši v kronometru, da je 31 sekund malo, pa sem sprejel tveganje, gledal le Contadorjev obročnik in vse preložil na naslednje dni. Contador je na prelazu Pailheres igral utrujenost, a mu nisem verjel,« je poker opisal rumeni Andy Schleck.

Jani Brajkovič, Kristjan Koren, Grega Bole in Simon Špilak so se prepustili lagodnejšemu ritmu že na vzponu na izredno selektivni dvatisočak Port de Pailheres. Petnajst oziroma 24 minut zaostanka ne igra nobene vloge. Celo »več je, bolje je«, kot je ugotovil tudi Armstrong, ki uživa v razgledu in atmosferi z navijači. Za vso četverico s slednjim Gospodom vred, je edino upanje napad v uvodnem delu in ubežati, kot je uspelo Riblonu. »Na začetku etap nisem doslej še nikoli tako garal. Dvanajsta etapa se je začela ubijalsko hitro, s povprečjem kar 49 kilometrov na uro. V soboto in danes je bilo le malce lažje. Moja naloga je slediti kolesarjem Caisse d' Epargne, ki poskušajo v beg,« je osnovno klubsko nalogo v ekipi pojasnil Jani Brajkovič. Boj za najboljšo ekipo na Touru je bil vsaj zadnja leta globoko v senci, Lancevi možje pa so pograbili bilko pozornosti in ga postavili na vrh želja. A so včeraj trije najboljši iz ekipe na cilju, kolikor se jih upošteva za razvrstitev, dvoboj izgubili za 29 sekund in rumeno štartno številko bodo danes zaradi prednosti osmih sekund vozili Španci. Petacchija v zeleni ter garanje Boleta in Špilaka za ekipo so rešili ubežniki, ki so pobrali točke na letečem cilju. Vodonoscu Kristjanu Korenu pa sta se znova zahvalila oba kapetana Ivan Basso in Roman Kreuiziger, da vozi za njima pijačo najdlje v hrib in ostaja na robu deseterice.