Zaradi tistega "lahko bi" bi slovensko kolesarsko zgodovino pisali še veličastneje. Begunjec je bil tako močan, da bi se lahko vpisal v vrh etapnih dosežkov Slovencev na Touru, kjer so zapisani Andrej Hauptman, četrti v etapi leta 2002, Zoran Klemenčič (peti, 2000) in Tadej Valjavec (sedmi, 2008). Pred peklom Pirenejev bi se že lahko sončil v žarometu dnevnega zmagovalca, kot se je Aleksander Vinokourov. Ali pa bi že lahko videli, kako Slovenec daje lekcijo vsem šprinterjem na čelu s Cavendishem, Petacchijem, Hushovdom. Trinajsto etapo bo Bole pomnil.

Tisti "lahko bi" v njegovi zgodbi pa gre iskati v hierarhiji, klubski taktiki, spoštovanju nepisanih pravil. Vendar prišel bo dan, ki pa ne bo 17. julij. "Že na zadnjem klancu, kjer je napadel in se je odpeljal Vinokourov, sem bil dovolj močan in sem že resno razmišljal, da bi šel za njim. A je bil zraven tudi naš Cunego. Mislim sem, da bo šel on, a ni zmogel, potem je bilo prepozno," je Grega Bole opisal prvo priložnost, ki jo je videl.

Kakšen bi bil razplet dvoboja Vino - Bole, če bi zares prišlo do njega, noče niti ugibati. Videli smo le, da je 12 let starejši Kazahstanec slavil zelo čustveno. V petek ni skrival jeze, ko sta ga Rodriguez in klubski kolega Contador ujela in prehitela tik pred ciljem. 24 ur kasneje je le dočakal zmagovito vrnitev po izključitvi s Toura zaradi krvnega dopinga točno po (kasneje odvzeti) zmagi prav v 13. etapi 2007.

Bole je v zaključku seveda dobil nalogo, da pomaga loviti Vinokourova in pripraviti šprint Alessandru Petacchiju, vendar... "Vino je bil predaleč, da bi ga ujeli. Spredaj pa so nekaj mešali kolesarji Milrama, ter se nekaj nevarno prerivali, moči v prazno pa nisem trošil. Petacchi je bil spredaj in ni rabil pomoči. Za končni šprint sem zaradi dobrega počutja vseeno začel šprintati kar iz ozadja, daleč za ostalimi. Vendar sem priletel čisto spredaj. Vsi so bili čisto 'pečeni'. Do konca nisem upal zavrteti, čeprav bi lahko odšprintal čisto vse s Cavendishem in Petacchijem vred. Bil sem zares dober. Še nog nisem čutil," je opisal zaključek.

"Prvič, če bi vse odšprintal, bi me v klubu nekam poslali. Zagotovo. Že tako je Petacchi nekaj vihal nos, ker nisem dovolj naredil v lovu za Vinokourovim, ki ga pred ciljem tako ali tako ne bi ujeli. Res je, morda je kdo dobil občutek, da sem šprintal zato, da bi Hushovdu (8. mesto) odvzel kakšno točko v boju s Petacchijem, a na to ni mislil nihče," je pojasnil in dodal: "Vse bi bilo drugače, če se Petacchi ne bi bojeval za tisto majico. Upam, da bo zeleno res pripeljal do Pariza. Pa da bo kakšno premijo izplačal. Če jo bo."