Dele Slovenije so po večdnevni hudi vročini v soboto zvečer in nedeljo zjutraj zajele padavine, v državi pa se je nekoliko ohladilo. Hujših neurij, kakršna so napovedovali vremenoslovci, večinoma ni bilo. Več močnejših neviht je že v soboto zvečer zajelo le vzhod države. Največ dežja je padlo na Koroškem, kjer so gasilci iz nekaterih hiš morali črpati meteorno vodo, obilnejše padavine pa so bile tudi v Prekmurju. V Radencih je v pol ure padlo 30 milimetrov dežja, v Murski Soboti pa 25.

Drugod po Sloveniji je bilo dogajanje bolj pestro šele proti jutru, in sicer zlasti na Obali, kjer je v zgodnjih jutranjih urah začel pihati močan veter zahodne smeri, sledile pa so mu nevihte z dežjem. Razen nekaj razbitih bark v Strunjanu in Kopru škode ni bilo.

O hujših neurjih pa so poročali iz Avstrije, kjer je bilo najhuje v Zgornji Avstriji, na Štajerskem, Tirolskem in Solnograškem. Zaradi poplavljenih kleti in ulic, podrtih dreves in plazov so imeli polne roke dela predvsem gasilci. Iz Avstrije poročajo tudi o smrtni žrtvi, saj je nekega moškega na jugu avstrijske Štajerske v bližini Radgone ubila strela.

Neurja v Avstriji povzročila nekaj škode

Na severu Zgornje Avstrije je bilo v soboto pozno zvečer poplavljeno mesto Freistadt, zaradi podrtih dreves pa je bil marsikje ohromljen promet. Na Tirolskem je med drugim padala toča, ki je samo v kmetijstvu po prvih ocenah povzročila za 1,8 milijona evrov škode. Stari del tirolske metropole Innsbruck je bil v soboto nekaj časa poplavljen. Na Dunaju so zaradi hudih nalivov odpovedali prireditev Life Ball na predvečer mednarodne konference o aidsu.

V nemški zvezni deželi Bavarska so neurja povzročila za več milijonov evrov škode. Najhuje je bilo prizadeto mesto Passau z okolico, od koder poročajo o poplavljenih kleteh, podrtih drevesih in manjših zemeljskih plazovih.

Vročina po Evropi vztraja

Je pa vročina še vedno vztrajala na jugu stare celine. Tako se je med drugim v številnih italijanskih mestih temperatura približala 40 stopinjam Celzija.

Konec tedna so na jugu Evrope izbruhnili tudi prvi gozdni požari. "Sezono so odprli" v Grčiji, kjer sta v soboto izbruhnila dva požara, blizu obalnega mesta Kalamos okoli 45 kilometrov severno od Aten in v bližini mesta Lavria približno 30 kilometrov jugovzhodno od grške prestolnice. Prvega so gasilci v nedeljo že uspeli omejiti. Zaradi ognjenih zubljev so morali med drugim evakuirati tri turistične kampe in več hiš.

O prvih požarih letošnjega poletja so poročali tudi s Sicilije, kjer so ognjeni zublji večinoma pustošili v bližini letovišča Cefalu.

Prihodnji teden nov vročinski val

Agencija RS za okolje za naslednji teden napoveduje sončno in toplo vreme. V sredo in četrtek se bodo temperature zopet dvignile nad 30 stopinj Celzija.