Begunjčan je prvi izmed slovenske četverice mušketirjev dobil veliko priložnost za dokazovanje. Sodelovanje v begu si želi vsak kolesar njegovega kova. Vendar mu okoliščine niso bile naklonjene. Napačen dan v napačni druščini in po 210 kilometrih se je v mali bitki za rumeno najbolj veselil Španec Joaquim Rodriguez (Katjuša).

Izredno razgibana hitra etapa s strmim kratkim ciljnim klancem (3 km, 10 odstotkov) na La Croix Neuve, ki so ga pred petnajstimi leti zaradi zmage na praznik dan Bastilije poimenovali Vrh Laurent Jalabert, je obetala številne različice. "Raztrgalo se je na klanec po 70 kilometrih. Sam sem bil med ubežniki nenačrtno. Ker Petacchi ni zmogel za Hushovdom, sem pač sledil sam. Druščina je bila prava, a zame zapletena," je opisoval Bole. Kar 16 kolesarjev že dolgo ni bilo v begu in to v zasedbi, ki bi lahko Tour obrnila na glavo. Vinkourov in Hesjedal s širšega vrha skupne razvrstitve, Kloden, etapni zmagovalec Casar, poraženec v Gapu Kirijenko, lovilca pikčaste majice Francoz Tony Chateau (Bbox) in zelene majice Thor Hushovd. Prav zaradi slednjega je Bole poskušal vse, da bi upravičil vlogo. Hushovda je premagal na prvem letečem cilju in mu preprečil popoln izkupiček. Na drugem vmesnem šprintu je bil skandinavski bog kolesarstva le hitrejši, ter slekel iz zelene Boletovega kapetana Petacchija.

"Če nas ubežnikov ne bi zaradi Hushovda začeli loviti moji iz Lampreja, bi prednost narasla na pet minut in potem bi bilo vse drugače. Situacijo po letečem cilju je izkoristil še Vinokourov. Po šprintu sem bil 'pečenka' vsaj 15 minut, Vino in trojica pa nam je tedaj ušla. Potem sem prišel k sebi. Močan sem bil. Če nas ne bi naši lovili," je ozadje etape opisoval Bole, ki je težko razumel, zakaj toliko pomoči njegove ekipe Schleckovemu Saxoju. Da je pomagal loviti tudi Kristjan Koren za Liquigas, je razumljivo. Ubežniki so zato morali, razen Hushovda in Chateaua, ki sta dosegla svoje, skloniti glave. Zadnje metre strmega klanca s 100.000 navijači ob cesti so sanje ubili še Vinokourovu. Mimo sta priletela Alberto Contador in Joacquin Rodriguez (Katjuša).

"To je velika zmaga zame. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo prišel moj čas," je bil po največji zmagi v karieri vesel 31-letni El Purito, s 56 kilogrami eden najlažjih kolesarjev v karavani. Že osmi skupno. To sezono je delo vodonosca pri Caisse d' Erpagne zamenjal za vlogo kapetana v Katjuši. Po 11 letih med profiji prvič vozi na Touru. Contador je bil vesel, ker je Andyju Schlecku odškrtnil deset sekund, slednji je bil vesel, ker jih je na Contadorjevem terenu izgubil le deset. "Obročnik 31 sekund" se bo znova obrnil v Pirenejih, v nedeljo na smučišču Ax-3 Domaines. "To je bil peklensko težak dan," je po koncu zacvrčal Lance Armstrong, ki ga je skozi cilj s triminutnim zaostankom znova pilotiral Jani Brajkovič.