S takšnim programom je že vrsto let najbolj priljubljen radijski program v Sloveniji. Lani je denimo prepričal več kot 12 odstotkov vseh poslušalcev ali 209.000 Slovencev, ki mu ostajajo zvesti in med več kot osemdesetimi radijskimi programi v Sloveniji najraje izberejo frekvenco Vala 202.

V prvem četrtletju letošnjega leta je Prvi program Radia Slovenija na radiotelemetrijskih lestvicah poslušanosti prehitel Val 202, že v drugem četrtletju pa se je po podatkih raziskave Radiometrija, ki jo je opravilo podjetje Media Pool, razmerje spet vrnilo v ustaljene tirnice. Prvi in drugi program tako že leta kraljujeta na vrhu lestvice poslušanosti.

Verjetno ima Prvi program Radia Slovenija prav zaradi svoje tradicije, vloge pri oblikovanju nacionalne zavesti, izobraževanja, obveščanja in pestre zgodovine še danes - že 82 let - zveste poslušalce. Radijska postaja Ljubljana je začela oddajati leta 1928, že deset let pozneje pa je imela kar 19.406 naročnikov. Po drugi svetovni vojni so jo preimenovali v Radio Slovenija. Strokovnjaki za verodostojne štejejo samo celoletne podatke in po teh je lanska radiotelemetrija naštela povprečno 177.000 poslušalcev "prvega".

Poimenovan po valovni dolžini 202 metra, pri kateri je oddajal z Ljubljanskega gradu, se je Val 202 kot drugi nacionalni program prvemu pridružil leta 1972 in osvojil Slovenijo. Takrat ni bilo tako pestrega nabora radijskih programov, kot ga imamo danes. Poleg Vala 202 in Prvega programa smo imeli le še nekaj lokalnih radijskih postaj. V sedemdesetih letih smo Slovenci najraje poslušali Prvi program Radia Slovenija ter združena drugi in tretji program hrvaškega Radia Jadran. A že prvo leto oddajanja je Val 202 dnevno poslušala kar četrtina Slovencev, v drugem letu oddajanja pa je številka narasla na 40 odstotkov. Zanimivo je, da je Val 202 šele s postavitvijo novih oddajnikov leta 1976 dosegel vso Slovenijo. V začetku osemdesetih mu je bila tako zvesta kar polovica vseh prebivalcev Slovenije, vse dokler ni leta 1985 postal absolutni zmagovalec in to ostal vse do devetdesetih, ko je program poslušalo kar 80 odstotkov Slovencev. To so bili časi, ko je bil radio kralj.

Tudi danes tradicionalno ostaja na prvem mestu najbolj poslušanih radijskih postaj, a je kolač poslušalcev precej bolj razdrobljen. Po podatkih statističnega urada je v Sloveniji na izbiro 86 radijskih programov, njihovo število pa še kar narašča. Med temi je 41 programov "posebnega pomena", in sicer 10 odstotkov javnih programov, približno polovica lokalnih radijskih programov, več kot tretjina regionalnih programov in trije nepridobitni programi posebnega pomena. Prestalo so komercialne radijske postaje.

Drugi najbolj poslušani radijski program je Prvi program Radia Slovenija, ki je prepričal 10 odstotkov poslušalcev radia ali 177.000 Slovencev. Sledita komercialni postaji Radio 1, ki ga posluša 7,4 odstotka poslušalcev, in štajerski Radio City, ki je prepričal 6,3 odstotka Slovencev. V nadaljevanju si sledijo Radio Center, Radio Veseljak, Radio Hit, ki je bil tudi prvi slovenski komercialni radio, pa Radio Ognjišče, Radio Koper ter Murski Val, ki ga posluša 2,6 odstotka Slovencev. Najmanj Slovencev sliši in posluša Radio Capodistria, Muravideki Magyar Radio ter Celjski val, in sicer manj kot 2000 poslušalcev.

Največ poslušalcev Vala 202 posluša njegov dopoldanski program, zato je tudi cena 30-sekundnega oglasnega bloka med 8. in 11. uro najvišja, znaša kar 262 evrov. V zgodnjih jutranjih urah, od 5. do 8. ure, na radijskih sprejemnikih poslušalcev prevladuje postaja prvega programa RTV, zato je v tem času na frekvencah Prvega programa polminutni oglas najdražji, stane pa 216 evrov. V dopoldanskem bloku od 8. do 11. ure je oglas na teh radijskih valovih skoraj za polovico cenejši, stane 114 evrov, a ga bo slišalo tudi dve tretjini manj poslušalcev. Opoldne in zgodaj popoldne je najbolj uspešen čas radijske mreže Radia 1, med 11. in 17. uro jo posluša največ poslušalcev, polminutni oglas pa stane od 90 do 110 evrov. Bistveno cenejši za oglaševalce je Radio City, oglas na njegovih frekvencah stane 47 evrov ne glede na to, kdaj je predvajan, saj tudi število poslušalcev čez dan bolj ali manj ostaja enako.

Več kot 66 odstotkov poslušalcev Vala 202 je starejših od 40 let, 41 odstotkov jih je končalo vsaj višjo šolo, večinoma pa gre za premožnejše poslušalce, ki so zaposleni. Poslušalci drugega programa so v povprečju nekoliko mlajši kot poslušalci Prvega programa Radia Slovenija, med katerimi je več kot polovica upokojencev. Tudi v primeru Radia Ognjišče, ki je na osmem mestu med najbolj priljubljenimi radijskimi postajami, je več kot polovica izmed 53.000 poslušalcev upokojencev. Medtem ko več kot 35 odstotkov poslušalcev obeh najbolj priljubljenih nacionalnih programov živi v ljubljanski regiji, je med poslušalci četrtega najbolj priljubljenega radijskega programa Radia City kar 90 odstotkov Štajercev.