za dve strani, velike slike...

Naša prestolnica poleg arhitekturne veličine in prijetne domačnosti skriva še marsikatero lokalno skrivnost. Šli smo po sledeh filmske uspešnice Seks v mestu in iskali prave Ljubljančane, njihove trende in navade, ki jih spremlja želja po ''biti in'' v glavnem mestu. Poizvedovali smo, kakšna je naša poulična moda in na ulici opazovali mimoidoče. O tem smo se pogovarjali z modnim strokovnjakom in uspešno manekenko, ki smo jo ujeli v nedeljskem popoldanskem vrvežu. Zanimiv pogled odkriva nova obzorja!

Čeprav na obrobju Ljubljane kot gobe po dežju rastejo nakupovalni centri, je njeno središče še vedno zelo priljubljeno stičišče. Ljubljančani so seveda pomemben del uličnega doživetja, ki ga v poletnih mesecih zamenjajo nadobudni turisti z obveznimi fotoaparati in poletnimi klobučki.

Kje lahko srečate znane ljudi?

Poleg glavnih nabrežij v središču mestu, ki jih domačini poznajo tudi pod imenom ''ljubljanska plaža ob Ljubljanici'', ne manjka drugih zanimivih kavarn in barov, kjer mimogrede lahko naletimo tudi na kakšno znano osebo. Poleg prepoznavnih stavb različnih časopisnih in medijskih hiš so bližnji bari v času malice vedno polni novinarjev, fotoreporterjev in drugih pomembnih osebnosti. Kot zbirališči "alternativne smetane" sta med Ljubljančani poznana lokala Reformator v Trubarjevi ulici in Žmauc. V zadnjem času se je v medijih nekajkrat pojavilo tudi ime gostilne in restavracije As, ki jev strogem centru mesta. Tja so se naši koalicijski politiki na primer odpravili proslavljat zmago po zadnjem referendumu in prav tam je Katarina Kresal proslavljala neizglasovano interpelacijo. Eden od popularnih lokalov v središču mesta je tudi francosko zveneči Le Petit Cafe v bližini Križank. Tam v dopoldanskih urah ob koncih tedna lahko srečamo obilo znanih in manj znanih, ki se tja odpravijo na zajtrk ali kavo.

Kako se oblačijo Ljubljančani?

Po besedah nekaterih sogovornikov v Ljubljani manjka ''street fashion'' oziroma ulična moda, ki jo lahko zasledimo v večini večjih mest po Evropi, med najbolj znanimi je seveda London pa tudi druge modne prestolnice, kot so Milano, Madrid in Pariz. Premalo drznosti pri oblačenju in držanje se ustaljenih črno-belih kombinacij še vedno kaže na pomanjkanje samozavesti na nacionalni ravni. Velikokrat se nam zgodi, da si na dopustu kupimo ''malo drugačna'' oblačila, jih tam z veseljem nosimo in se v njih počutimo odlično. Ko pa v ponedeljek zjutraj po dopustu spet stojimo pred omaro in iščemo primerno obleko za službo, se stilsko inovativnim kosom oblačil najraje izognemo in se spet oblečemo v nekaj nevpadljivega. Kostumografinja Petra Jurjec meni, da se pri nas neukvarjanje s stilom kaže v tem, da se ljudje za popoldansko pohajkovanje oblečejo enako kot za svečane premiere in gledališče. ''Povsod prevladuje džins,'' še dodaja. O tem, kako se s stilskimi izzivi soočajo drugi, pa smo poizvedeli pri manekenki Tjaši Kokalj, ki smo jo v nedeljskem popoldnevu naključno srečali v središču mesta. ''Vsak večer si pripravim posebej outfite za naslednji dan, ki so primerni dogodkom, ki me čakajo. Če imam dopoldan sestanke, se uredim bolj poslovno, vendar vedno poskrbim, da stilu dodam tudi svojo osebno noto, da se oblečem malo odštekano in nenavadno. Če vem, da me čaka pester dan, poskrbim, da sem oblečena udobno.''

O modi med navadnimi smrtniki

Aljoša Krošlin Grlj pravi, da se v primerjavi ''zahodnega'' sveta s Slovenijo zelo dobro pozna nenadna ekspanzija ponudnikov priznanih blagovnih znamk. To posledično pomeni, da ponudba je in je tudi zelo raznolika, ni pa pravega povpraševanja. ''Slovenci še vedno nismo pripravljeni za izgradnjo svojega zunanjega zgleda odšteti nekoliko več, kar je povsem zmotno in nič kaj preveč spodbudno,'' poudarja. O modnih smernicah pa: ''Sledenje modnim smernicam je le pika na i, ki še dodatno definira vaš osebni slog in poda jasno informacijo okolici okrog vas, da živite v koraku s časom, kar pa se navsezadnje pričakujejo od vsakega uspešnega človeka.''

Torej, pogum v glavo, zravnati ramena in se prepustiti domišljiji tudi, ko zakorakate po ljubljanskih ulicah. Te bodo vesele vsake svežine in drugačnosti pri vseh modnih eksperimentih. ''In'' boste le, če ste boste tudi počutili tako!