Nedelja, 18. julija

Na Festivalu Ljubljana se bo mudil eden najboljših orkestrov na svetu: Münchenski filharmoniki. V Cankarjevem domu bodo zaigrali ob dvajsetih in izvedli oratorij Stvarjenje Josepha Haydna. Dirigent večera bo Thomas Hengelbrock.

Nekdanji južnoafriški predsednik, borec proti apartheidu in Nobelov nagrajenec Nelson Mandela bo praznoval 92. rojstni dan; 18. julij je sicer mednarodni praznik, dan Nelsona Mandele.

Začel se bo 700 kilometrov dolg pohod proti totalnim ustanovam, nasilju zapiranja ljudi, ki ga od Hrastovca do Ljubljane organizira Skupina Iz-hod.

Torek, 20. julija

"Moji baleti so predvsem srečanja: z glasbo, življenjem, smrtjo, ljubeznijo... z vsemi, katerih življenje in delo se prerodita skozi mene. Povrhu tega se plesalec, kakršen nisem več, vsakokrat reinkarnira v plesalcih, ko ti presežejo same sebe. Ljubezensko razmerje z glasbo skupine Queen. Domiselnost, nasilje, humor, ljubezen: vse to je v njeni glasbi. Skupino imam zelo rad. Navdihuje me in vodi, včasih tudi prek nikogaršnjega ozemlja, kamor vsi odhajamo in kjer Freddie Mercury prav gotovo igra klavir z Mozartom," pravi umetniški vodja Bejart Baleta iz Lozane Gil Roman o predstavi Balet za življenje. Ansambel jo bo odplesal pod vodstvom legendarnega koreografa Mauricea Béjarta ob dvajsetih zvečer v ljubljanskih Križankah.

Sreda, 21. julija

"Angel(ov) of Chopin" - tako so Španci po besedah organizatorjev označili bolgarskega pianista Ludmila Angelova, ki jih je prepričal s koncertnim ciklom šestih recitalov, na katerem je odigral celotni opus Chopinovih skladb za klavir solo. Tokrat bo v dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani nastopil kot solist Korejskega filharmoničnega orkestra Gjeongijav v Chopinovem Koncertu za klavir in orkester št. 1 v e-molu - mladostni Chopinovi mojstrovini.

Duh glasbene romantike bo menda bedel tudi nad drugim delom koncerta, saj bo na sporedu Simfonija št. 4 v f-molu Petra Iljiča Čajkovskega.

Četrtek, 22. julija

V Alojzijevi cerkvi v Mariboru bo ob pol devetih zvečer zaigral Haydn Lute Trio (David Parsons, Eleanor Harrison, Miguel Calvo). Že deset let navdušuje občinstvo z obsežnim in raznoterim programom, ki daje poudarek glasbi za lutnjo in teorbo iz 18. stoletja. Trio sooča Haydnove redko izvajane trie za lutnjo z veličastnimi violinskimi sonatami Bacha, Händla in Corellija, v katerih se teorba pojavlja v vlogi continua. V svoje koncerte vpletajo tudi francoski repertoar 18. stoletja iz "pie`ces de théorbe en partition", publikacije teorbista z dvora Ludvika XIV. Roberta de Viséeja.

Petek, 23. julija

Rastafarijanci bodo na Jamajki praznovali 118. obletnico rojstva nekdanjega etiopskega cesarja Haileja Selassieja, za katerega pripadniki gibanja verjamejo, da je bil reinkarnacija Jezusa Kristusa.