Avstrijska tiskovna agencija je dodala, da so se pozivu pridružili novinarji iz dvanajstih največjih slovenskih medijskih hiš, odzvala pa sta se že premier Borut Pahor in ministrica za kulturo Majda Širca. Nad razmerami v slovenskih medijih je zaskrbljen tudi predsednik Danilo Türk, ki je vlado pozval, da zahteve novinarjev resno obravnava.

„Dolgo pričakovana in nujna enotnost novinarjev pri pozivu vladi in ministrstvu je spotana rekacija na katastrofalne razmere v slovenskem medijskem prostoru,“ je za tiskovno agencijo dejal novinar Jernej Verbič.

„Da bi preprečili še večjo škodo ugledu slovenskih medijev, moramo preprečiti ponovitev zgodovine, ko se je politika vmešala v delo novinarjev,“ je za Apo dejal novinar Večera, Samo Trtnik. Pri tem je kot primer vmešavanja politike izpostavil razmere v medijih v času Janševe vlade.

Predstavniki aktivov novinarjev se bodo danes sestali z Majdo Širco in Vojkom Stoparjem

Predstavniki aktivov novinarjev, ki so v sredo na ministrico za kulturo in premiera naslovili zahtevo po zakonski ureditvi razmer v slovenskih medijih, se bodo danes sestali z ministrico za kulturo Majdo Širco in direktorjem direktorata za medije Vojkom Stoparjem, kjer bodo razpravljali o novonastajajoči zakonodaji na področju medijev.

Aktivi novinarjev Dela, Dnevnika, Večera, Radia Slovenija, Primorskih novic, Televizije Slovenija in Slovenske tiskovne agencije ter novinarji in uredništva Žurnala24, 24ur.com in revije Jana so v pisni izjavi, ki so jo v vednost posredovali tudi predsedniku države Danilu Türku in predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju, navedli, da so razmere v slovenskih medijih katastrofalne.

V pisnem pozivu so novinarji med drugim navedli, da mediji zagotavljajo ustavno pravico do obveščenosti, zato so institut posebnega pomena in bi aktivi posameznih medijskih hiš morali imeti večjo vlogo pri spreminjanju lastništva, spremembi statutov, pri imenovanju in razreševanju odgovornih urednikov ter pri spremembah sistemizacije delovnih mest.

Tako novinarski aktivi od ministrstva za kulturo zahtevajo, da v primerih utemeljenega suma, da gre zgolj za "slamnate" lastnike medijev, ustrezno ukrepa in sproži postopke pri pristojnih institucijah. Prav tako zahtevajo transparentno financiranje nakupov medijskih družb, jasno ločenost funkcij v upravah in uredništvih.

Premeir Borut Pahor se bo s predstavniki sedme sile sestal v ponedeljek. Sicer pa sta se na poziv novinarjev, ki sta ga načeloma podprli tudi obe novinarski organizaciji - Društvo novinarjev Slovenije in Združenje novinarjev in publicistov, odzvala tudi predsednik republike Danilo Türk in varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik.