Srebrni olimpijec iz Aten je izkoristil lažjo, zadnjo alpsko etapo, kjer so priložnost dobili ubežniki. V Gapu je v šprintu premagal Belorusa Vasilija Kiryienka (Caisse d'Epargne).

Po festivalu v visokih gorah je bila etapa že vnaprej pisana za ubežnike. Prav zato je bila prva ura dirkanja veliko bolj pestra kot zadnja. Vsi v karavani so vedeli, da bo izbrancem, ki jim bo uspel pobeg, dopuščen tudi boj za etapno zmago. "V ekipi smo si zelo želeli etapne zmage. Vedeli smo, da mora biti eden v begu zraven, najbolje ob enem kolesarju Caisse, ki se bori za ekipno razvrstitev. Dvoboj s Kiryienkom sem dobil, ker sem dovolj dolgo čakal primeren trenutek za zadnji šprint," je pojasnil Sergio Paulinho, ki je zmago z gesto sesanja palca posvetil mlademu naraščaju.

"Zaslužena zmaga Sergia. Zares sem vesel. Je cenjen klubski kolega in dober fant," je bil preobrata v ekipi vesel tudi Jani Brajkovič. Vsi z vrha skupne razvrstitve z Andyem Schleckom na čelu so dan vzeli kot regeneracijski dan daleč zadaj. Lance Armstrong si je dobre tri kilometre pred ciljem v Gapu lahko pobliže ogledal bližnjico čez znameniti travnik, kjer se je leta 2003 tako srečno in spretno rešil padca v rumeni majici. K zmagi pa je veliko prispeval tudi Lance sam. Ko je ušla ubežna četverica (Aerts, Devenyns, Kirijenko, Paulinho), je prav z ugledom praktično sam ustavil glavnino. Kasneje so dopustili lov za ubežniki le še dvema Francozoma, to pa je bila očitno le gesta dobre volje za domačine na državni praznik dan Bastilje, simbol svobode, demokracije in boja proti zatiranju. Rolland in Bouet (Ag2r) nista imela nobenih možnosti polepšati praznik. To so konkurenti vedeli že vnaprej. Nekaj francoske časti branita le Pineau in Charteau, ki si domala vsakodnevno izmenjujeta pikčasto majico najboljšega hribolazca.

Odprt je bil tudi lov za zeleno majico. Alessandro Petacchi ob pomoči Špilaka in Boleta lovi Thora Hushovda. Petacchi je točko pridobil že na letečem cilju po 19 kilometrih, kar je vzelo nekaj dinamita slovenskima mladcema. "Prvih 40 kilometrov je letelo nenormalno. Vsi Francozi so hoteli v beg. Poleg tega pa je bila vročina že neznosna. Če bi tako šlo še pol ure, bi vsi dehidrirali. Kako so se odpeljali nisem videl, tedaj sem bil zaradi pomoči Petacchiju že zadaj," je Grega Bole s svoje plati opisal najbolj vroč dan na Touru.

"V Alpah je bilo seveda težko preživeti. Mi gre pa vsak dan bolje. Danes (včeraj, op. p.) sem imel v pripravi zaključnega šprinta za Aleta že močni nogi. Verjetno pa bomo 11. etapo zares delali za Petacchija. Pa Columbia bo imela interes," je pristavil Bole. "Tudi naša taktika je bila priti med ubežnike, bil sem zelo aktiven, a je treba imeti tudi nekaj sreče, da si pravi čas na pravem mestu. Ubežnike potem ni nihče več lovil. Sicer sem bil potem cel dan vodonosec Bassu in Kreuzigerju v tej peklenski vročini," je dan opisal še Kristjan Koren.