Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz pristanišča v Al Arišu, naj bi že dobili navodila, da se pripravijo na prihod ladje Amalthea, ki je bila opoldne približno 60 kilometrov severozahodno od egiptovskega pristanišča in naj bi plula s hitrostjo 7,5 vozla (približno 8,6 kilometra na uro).

Predtem je v libijskem Tripoliju direktor Gadafijeve Fundacija za mednarodno človekoljubno pomoč Jusef Savan potrdil, da ima ladja težave z motorjem, a je vzrok, zakaj ladja ne napreduje, pripisal izraelski mornarici.

"Zaradi težav z motorjev je ladja plula počasi, sedaj pa se je ustavila. Izraelska mornarica preprečuje napredovanje," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Savan.

Kot je v Tel Avivu po poročanju dpa dejala tiskovna predstavnica izraelske vojske, izraelska vojska ladje ni obkolila, ji pa sledi. Dodala je, da je izraelska mornarica "relativno blizu" ladje, ki pluje pod moldavsko zastavo, in na takšni razdalji, da jo posadka lahko vidi.

Kubanski kapitan naj bi po njenih besedah tudi obljubil, da ladja ne bo nadaljevala poti proti Gazi, ampak bo spremenila smer proti egiptovskemu Al Arišu.

Na krovu ladje je 15 propalestinskih aktivistov, večina od njih je Libijcev, in 12 članov posadke, ki prihajajo s Haitija, Sirije in Indije.

Ladja, ki jo je opremila fundacija sina libijskega voditelja Moamerja Gadafija, Sejfa al Islama, je opremljena s 2000 ton pomoči za Gazo, na pot pa se je odpravila v soboto iz Grčije.